ΜΟΥΣΙΚΗ & ΠΡΟΣΟΧΗ

Συχνά μας ρωτούν, «αξίζει να αρχίσουμε μαθήματα, αν το παιδί δεν είναι σε θέση να δώσει προσοχή; Δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου το παιδί είναι σε θέση να επικεντρωθεί. Μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως μαθήματα.

Αυτό που πολλοί θεωρούν ως αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης σε ένα παιδί, είναι στην πραγματικότητα το ” Χαοτικό Στάδιο Αναζήτησης”. Πού πρέπει να κοιτάξει; Τι πρέπει να κάνει? Πού πρέπει να τρέξει; Να μασήσει τα κλειδιά; Να μυρίζει τις σημειώσεις; Το παιδί έχει αμέτρητα κλειδιά στα χέρια του και τυχαία προσπαθεί να ανοίξει με κάποιο από αυτά την κλειδαριά της γνώσης.

Ακόμη πριν καν γεννηθεί ένα παιδί, αναπτύσσει την ακοή του, την αίσθηση της όσφρησης, τη γεύση, τις κινητικές και απτικες του δεξιότητες. Είναι αυτές οι δεξιότητες που θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει, όταν θα έρθει αργότερα σε πρώτη επαφή με το πιάνο.

Όταν ένα παιδί προσπαθεί να κάνει ένα θόρυβο με χέρια ή πόδια, όταν προσπαθεί να δοκιμάσει το όργανο και αγνοεί ή σπρώχνει αυτόν που τον δείχνει, μην ανησυχήσετε, είναι μια φυσική συμπεριφορά. Όταν μαθαίνει κάτι νέο, αυθόρμητα χρησιμοποιεί τις δεξιότητες που έχει ήδη αναπτύξει καλά.

Η ικανότητα να διακρίνει οπτικά τα αντικείμενα και το χρώμα αναπτύσσεται στο παιδί μετά τη γέννηση και είναι μια νέα δεξιότητα. Εξαιτίας αυτού το παιδί θα εξετάσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις και δεν θα επικεντρωθεί σε ένα αντικείμενο, μέχρι που να αποκτήσει ενδιαφέρον για αυτό.

Advertisements