ΤΑ 16 ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΙΑΝΟΥ

Τα ομαδικά μαθήματα έχουν μια σειρά από οφέλη για τα παιδιά που παίρνουν μαθήματα μουσικής και μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά τα παιδιά. Οι ακόλουθοι 5 λόγοι εξηγούν γιατί τα παιδιά θα επωφεληθούν περισσότερο από τα ομαδικά μαθήματα μουσικής:

1. Αυξημένο ενδιαφέρον:
Σε ομαδικά μαθήματα, υπάρχει ένα μεγαλύτερο επίπεδο αλληλεπίδρασης και αυξημένο ενδιαφέρον για το μαθητή. Tο φράγμα της επικοινωνίας διαλύεται όταν οι μαθητές επικοινωνούν μεταξύ τους, και έτσι η εκμάθηση γίνεται μια ομαδική δραστηριότητα.

2. Αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης:
Μέσω της ομαδικής διαδικασίας, το κάθε παιδί συμβάλει, εκτελεί και αναπτύσσει μια αίσθηση του σκοπού και της ευθύνης και τα υψηλότερα αυτά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταφέρονται και σε άλλους τομείς της ζωής του.

3. Συνεργατικότητα
Η θετική μάθηση από κοινού με τους συμμαθητές βοηθάει το παιδί στην ενίσχυση των μουσικών δεξιοτήτων του σε ένα συνεργατικό τρόπο, ενώ του δίνει την ευκαιρία να βρεί αυτό που λειτουργεί για τον εαυτό του ξεχωριστά. Μαθαίνοντας από τους συμμαθητές του, του επιτρέπει να βελτιώσει τη δημιουργικότητα του αλλά και να αυξήσει της ποιότητα, τις τεχνικές, τις επιδόσεις και την μουσικότητα του γενικότερα.

4. Υγιής ανταγωνιστική προσέγγιση:
Οι μαθητές έχουν την τάση να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και αυτό μπορεί να είναι αρκετά υγιές, εφόσον γίνεται σε κλίμα θετικότητας και πνεύματος συνεργασίας. Αυτό βοηθά πολύ τους μαθητές να μάθουν μουσική πολύ πιο γρήγορα και να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι, καθώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το καλύτερο και κάθε φορά θέτουν ανώτερους στόχους και πρότυπα.

5. Κοινωνική Ικανότητα:
Το συλλογικό πνεύμα που έρχεται με τα ομαδικά μαθήματα ενθαρρύνει τους μαθητές να είναι κοινωνικοί, διακριτικοί, και συνεταιριστικοί, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αυτές οι κοινωνικές δεξιότητες θα ωφελήσουν το μαθητή σε όλη τη σταδιοδρομία του, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες του.

6. Κοινωνική Ανάπτυξη
Οι μαθητές μου αναπτύσσουν φιλίες με τους συμμαθητές τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται μαζί τους σε ένα πειθαρχημένο περιβάλλον μάθησης. Όντας μεταξύ φίλων το μάθημα του πιάνου είναι ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία που χτίζει μια εμπιστοσύνη που θα διαρκέσει μια ζωή.

7. Μουσικά Σύνολα
Οι μαθητές μου παίζουν διαφορετικά μέρη του ίδιου κομματιού και την ίδια στιγμή με άλλους συμμαθητές τους, μοιράζονται την εμπειρία τους με την ομάδα και αναπτύσσουν καλύτερη ακοή, και όραση (ανάγνωση παρτιτούρας).

8. Κίνητρα
Οι μαθητές μου υποκινούνται από αυτό που βλέπουν ο ένας από τον άλλο και ως εκ τούτου εμπνέονται να εξασκηθούν περισσότερο και να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

9. Λιγότερη πίεση
Υπάρχει πολύ λιγότερη πίεση για τους μαθητές μου μέσα στην ομάδα, και αυτό τους επιτρέπει να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τη μουσική περισσότερο.

10. Λιγότερο Άγχος
Επειδή οι μαθητές μου μαθαίνουν και παίζουν συνεχώς κάθε εβδομάδα μπροστά σε άλλους είναι πολύ πιο άνετοι και εξοικειωμένοι με το κοινό και έχουν λιγότερο άγχος να παίξουν μπροστά σε φίλους, συγγενείς ή ξένους, ενώ αναπτύσσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ευκολία στο παίξιμο τους.

11. Η Θεωρία γίνεται ενδιαφέρουσα
Πολλοί μαθητές βρίσκουν τη θεωρία δύσκολη και βαρετή. Στην ομάδα μου προσπαθώ να τη διδάξω μέσα από παιχνίδια, διαδραστικά πολυμέσα και ομαδικές δραστηριότητες, τα οποία την καθιστούν πιο ενδιαφέρουσα και πιο εύκολη.

12. Θετικός Ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός που αισθάνονται κάποιοι μαθητές μου στα ομαδικά μαθήματα πιάνου είναι υγιής και ελεγχόμενος και τους ενθαρρύνει τόσο στην τάξη όσο και στο σπίτι.

13. Ανάπτυξη μοναδικών δεξιοτήτων
Μέσα στην ομάδα μου έχω μαθητές που άλλοι είναι εξαιρετικοί στη μουσική αντιγραφή, άλλοι στην ανάγνωση παρτιτούρας, άλλοι στην θεωρία, άλλοι στη σύνθεση, άλλοι στον αυτοσχεδιασμό, άλλοι στα μουσικά σύνολα, άλλοι στη μουσική ακρόαση κλπ. Κάθε μαθητής μου συμβάλει εξίσου στο σύνολο με τις μοναδικές του δεξιότητες, και έχει βρεί την προσωπική του φωνή και θέση στην ομάδα.

14. Άσκηση Ακοής
Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της μουσικής διδασκαλίας είναι η εξάσκηση της ακοής. Αυτή εξασκείται πολύ καλύτερα στα ομαδικά μαθήματα επειδή οι μαθητές εκτίθενται σε μια ποικιλία μέσων και δραστηριοτήτων, γίνονται πιο ευέλικτοι και πιο ευπροσάρμοστοι.

15. Μέγιστη Δημιουργικότητα
Στα ομαδικά μαθήματα πιάνου οι μαθητές μου βιώνουν τη δημιουργικότητα στο μέγιστο. Μέσω του πιάνου, των midi, των συνθετητών, των πολυμέσων, των θεωρητικών, του σολφέζ, της σύνθεσης και παραγωγής, της ηχοληψίας και ηχογράφησης, της μουσικής δωματίου, του πρακτικού διδασκαλείου, των εβδομαδιαίων project, της διοργάνωσης ρεσιτάλ, συναυλιών και εορτών, οι μαθητές μου μοιάζουν πιο πολύ με φοιτητές διδακτορικού παρά με απλούς μαθητές πιάνου.

16. Ομαδικό πνεύμα
Μέσα από το καταιγιστικό αυτό σύνολο των δραστηριοτήτων της ομάδας μου και με την υποστήριξη τη δική μου αλλά και μεταξύ των μαθητών μου, αναδεικνύεται η ομαδική και συνεργατική φύση των ομαδικών μαθημάτων πιάνου..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s