ΠΙΑΝΟ & ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τα παιδιά που παίζουν πιάνο, τα πάνε πολύ καλύτερα στο σχολείο. Το πιάνο αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης τους, το μυαλό τους είναι σε εγρήγορση, και έχουν ισχυρότερη μνήμη. Είναι πιο χαλαροί, έχουν λιγότερο στρές, έχουν συγκέντρωση, πειθαρχία, οργάνωση, υπομονή, περηφάνια, αυτοπεποίθηση, πολλαπλές δεξιότητες, μεγαλύτερη δυνατότητα μάθησης, ενισχυμένη ομιλία, ανάγνωση και μαθηματική σκέψη, δημιουργικότητα, κοινωνικότητα, υπευθυνότητα και καλύτερη διαχείριση χρόνου. Επίσης έχουν μεγαλύτερο εύρος συναισθηματικής έκφρασης, και είναι πιο ευτυχισμένα.

Τι καθορίζει την πρόοδο στο πιάνο?
Η πρόοδος ΔΕΝ καθορίζεται από την ηλικία αλλά από

α) τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης,
β)την προσοχή στο μάθημα του πιάνου,
γ) τη συχνή, μεθοδική και συστηματική μελέτη και βέβαια
δ) την υπομονή και
ε) την επιμονή.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία ΔΕΝ εξαρτώνται από την ηλικία, αλλά από τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.

Πιάνο ή αρμόνιο?
Εάν πρόκειται για αρχάριο μαθητή, δεν είναι απαραίτητο να έχει δικό του πιάνο από την αρχή των μαθημάτων του. Η απαιτούμενη μελέτη, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της εκμάθησης, μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια αρμονίου ή ηλεκτρικού πιάνου. Στο πιάνο, λόγω του ιδιαίτερου βαρυκεντρισμού που έχουν τα πλήκτρα, ο σπουδαστής μετά από τα πρώτα 2-3 έτη σπουδών θα πρέπει να αναπτύξει μια τεχνική που θα του επιτρέπει να παίζει γρήγορα και δυνατά χωρίς να κουράζονται τα χέρια του. Ο σπουδαστής του αρμονίου ΔΕΝ μπορεί να παίξει πιάνο ενώ ο σπουδαστής πιάνου μπορεί να παίξει αρμόνιο αλλά και οποιοδήποτε άλλο πληκτροφόρο όργανο (ψηφιακό, τσέμπαλο, εκκλησιαστικό, συνθεσάιζερ κλπ).

Ποια είναι η διδακτέα ύλη?
Η διδακτέα ύλη (όπως αυτή ορίζεται από το ΥΠΠΟ στα ΦΕΚ 229/57, ΦΕΚ 500/Β/87, ΦΕΚ 1913/Β/07) δεν περιορίζεται, ούτε και εξαντλείται στα προβλεπόμενα. Αντιθέτως, λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία του δασκάλου, του σπουδαστή, αλλά και των γονέων και κηδεμόνων του σε επιλογές κομματιών, τα οποία μπορεί να μελετά ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη ύλη. Η ύλη του πιάνου προσδιορίζει το επίπεδο των γνώσεων και την εξέλιξη των σπουδών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s