ΓΙΑΤΙ ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ?

Oι μαθητές που σπουδάζουν μαζί μουσική συνήθως πηγαίνουν στα μαθήματα μαζί, βγαίνουν μαζί και παρακολουθούν φεστιβάλ, συναυλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, μάστερκλας, μαζί. Έχοντας κοινά στοιχεία, ασχολίες, ενδιαφέροντα και εμπειρίες, μεγαλώνει η εκτίμησή μεταξύ τους, δυναμώνουν οι σχέσεις και η φιλία τους, ανακαλύπτουν εποικοδομητικές νέες φιλίες, μοιράζονται την προσωπική τους ζωή, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Όλα αυτά προκύπτουν σε ένα υγιές περιβάλλον κοινωνικής αλληλεπίδρασης γύρω από τον πυρήνα της μουσικής

Τι οφέλη έχει στους μαθητές
Σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών στα πανεπιστήμια Harvard, Princeton, Chicago, Cleveland, McGill, McMaster, Vanderbield, Northwestern και Hong Kong, αποδείχτηκε ότι τα ομαδικά μαθήματα πιάνου έχουν δραματικά νοητικά, ψυχικά, πνευματικά, σωματικά και συμπεριφορικά οφέλη στους μαθητές. Οι ομαδικές εμπειρίες έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη και τη δομή του εγκεφάλου

Άνθρωπος & Ομάδα
Οι άνθρωποι εκ γενετής έχουν την ανάγκη να ανήκουν, να είναι μέρος μιας ομάδας ατόμων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, και που έρχονται μαζί για ένα κοινό σκοπό. Αυτή η ανάγκη για σύνδεση με τους άλλους είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη μουσική.

Μουσική & Ομάδα
Η υψηλότερου επιπέδου μουσική διδασκαλία, παιδαγωγική, τεχνική, δεξιοτεχνία και ερμηνεία που πραγματοποιείται σε φεστιβάλ, σεμινάρια, εργαστήρια, masterclass, camps, κλπ είναι πάντοτε ομαδική. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Διότι η μουσική είναι μια διαδραστική και βιωματική τέχνη και επιστήμη που πραγματώνεται καλύτερα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργείται μια πρωτόγνωρη και ηλεκτρισμενη ατμόσφαιρα από την ανταλλαγή τεράστιων όγκων πληροφοριών, ιδεών, απόψεων, τεχνικής, συναισθημάτων, επικοινωνίας και εμπειριών. Έτσι, ερασιτέχνες, επαγγελματίες, μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές, σολίστ, μουσικόφιλοι, γονείς, κηδεμόνες, ακροατήριο έχουν την ευκαιρία να ακούν τους άλλους, να αναλύουν το παίξιμο τους, να μαθαίνουν από τα λάθη και τις επιτυχίες τους, να ακούν πράγματα που δεν είχαν φανταστεί ποτέ ακούγοντας ή μελετώντας απομονωμένοι.

Μαθητές & Ομάδικά Μαθήματα
“Τα παιδιά μαθαίνουν από τα παιδιά”. Στα παιδιά και στους έφηβους αρέσει να είναι μέρος μιας ομάδας. Η ομάδα τους παράσχει ένα ασφαλές, ισότιμο και δίκαιο περιβάλλον όπου θα μάθουν, θα δώσουν και θα λάβουν αναγνώριση αλλά και εποικοδομητική κριτική τόσο από το δάσκαλο όσο και από τους συμμαθητές τους στα πλαίσια μιας ήπιας, υγιούς και θετικής ανταγωνιστικής ατμόσφαιρας που ενθαρρύνει τη μάθηση. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το να μάθουν οι μαθητές να παίζουν ένα μουσικό όργανο μέσα σε μια οργανωμένη ομάδα έχει πολλαπλά και αναντικατάστατα οφέλη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s