Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ‘ΤΑΛΕΝΤΟΥ’

Έχει γίνει συχνό το φαινόμενο να ακούς από διάφορους ‘ειδήμονες’ αυθαίρετα και ανυπόστατα συμπεράσματα τύπου “να ναι καλά το δικό σου παιδί έχει ταλέντο, καμία σχέση με το δικό μου, να μη σταματήσει ποτέ το πιάνο”.

Και όμως η εμπειρία λέει άλλα. Παιδιά που οι γονείς θεωρούσαν ‘ατάλαντα’ κατάφεραν σιγά και μεθοδικά, με αγάπη, πάθος, πείσμα, υπομονή και επιμονή να πάρουν και το τελευταίο πτυχίο και να γίνουν δεκτοί και στις ανώτερες μουσικές Ακαδημίες του κόσμου.

Αντιθέτως παιδιά που έδιναν την εντύπωση του ‘γεννημένου σολίστ’ δεν έκαναν απολύτως τίποτα δεν πήραν καν το πρώτο πτυχίο. Γιατί? Διότι απλά εφησύχασαν με την αφελη (ή εγωιστική) σιγουριά και έπαρση γονέων, κηδεμόνων, φίλων, δασκάλων κλπ, και από σίγουρο ‘10’ έμειναν στο ‘1’.

Το δε χειρότερο από όλα είναι η συναισθηματική καταρράκωση αυτών των παιδιών που ενώ τους έταξαν “λαγούς με πετραχήλια” είδαν τους ‘κατώτερους’ να τους ξεπερνούν, ενώ αυτοί όχι μόνο έμειναν στάσιμοι αλλά πολλοί εγκατέλειψαν εντελώς τη μουσική και τα όνειρα τους.

Τίποτα από αυτά δε θα γινόταν φυσικά αν δεν είχαν λάθος καθοδήγηση από το περιβάλλον τους ή είχαν καθοδηγηθεί από γεννημένους και αφοσιωμένους δασκάλους.

Συμπέρασμα. “Ταλέντο” είναι η δια βίου αγάπη, πάθος, πείσμα, υπομονή και επιμονή για την τέχνη και επιστήμη της μουσικής, που συνοδεύεται απαραιτήτως με ανώτερη αγωγή, παιδεία, πολιτισμό, ήθος, αξίες και υγιή και ισορροπημένη προσωπικότητα, μεταξύ άλλων.

Και κάτι τελευταίο. Στην Κίνα μόνο, 50.000.000 παιδιά σπουδάζουν πιάνο επαγγελματικά. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είναι πιο ‘ταλαντούχα’ από το Lang Lang και το Yundi Li, αλλά πιθανότατα δε θα γίνουν ποτέ σαν και αυτούς, γιατί απλά ‘ταλέντο’ είναι κάτι απείρως περισσότερο από το να χτυπάς τα πλήκτρα.

Advertisements

One thought on “Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ‘ΤΑΛΕΝΤΟΥ’

  1. Εξαιρετικό κύριε Λαπατά. Σήμερα το πρωϊ είχαμε την ίδια συζήτηση εδώ. Κι ακριβώς επειδή “απλά ‘ταλέντο’ είναι κάτι απείρως περισσότερο από το να χτυπάς τα πλήκτρα”, είναι αυτό που διαφοροποιεί την “εκτέλεση” από την “ερμηνεία”. Η δεύτερη θέλει μια συνολικότερη αγωγή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s