ΤΥΧΑΊΑ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΌΘΕΣΜΗ ΜΑΘΗΣΗ

ΤΥΧΑΊΑ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΠΡΌΘΕΣΜΗ ΜΑΘΗΣΗ
της Christine Carter

Με τεχνικές που προέρχονται από τον αθλητισμό και την ψυχολογία μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε την τυχαία πρακτική για να βοηθήσετε τη μακροπρόθεσμη μάθηση και διατηρήσετε περισσότερο ό, τι μάθετε.

Η γνωστή μελέτη ”μπλόκ” δεν είναι πλέον η πιο αποτελεσματική για τη μακροπρόθεσμη μάθηση. Πολλοί μουσικοί έχουν βιώσει την απογοήτευση του μελετούν με την τεχνική ”μπλόκ” και την επόμενη μέρα να διαπιστώνουν ότι τα οφέλη δεν έχουν γίνει μόνιμα.

Εδώ έρχεται η ”τυχαία πρακτική’΄ να λύσει το πρόβλημα.

Αντί να περνάτε πολλές, συνεχείς περιόδους σε κάθε απόσπασμα ή τμήμα του κομματιού, πάρτε μερικά αποσπάσματα στην τύχη και αρχίστε να τα παίζετε εναλλακτικά μεταξύ τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και ένα ξυπνητήρι για απόλυτα ίσα χρονικά διαστήματα.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το ΄΄ζέσταμα΄΄ σας πριν παίξετε τα κομμάτια. Ξεκινήστε να παίζετε με τυχαία σειρά και εναλλακτικά κλίμακες, αρπέζ, ασκήσεις και σπουδές.

Τέλος, αρχίστε να παίζετε τυχαία και εναλλάξ κλίμακες, κομμάτια, σπουδές, τεχνικές ασκήσεις, κλπ. όλο δηλαδή το ημερήσιο πρόγραμμα σας.

Οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι ατελείωτες και δε χρειάζεται ακριβής κατανομή του χρόνου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι συνεχώς ο εγκέφαλος σας είναι σε εγρήγορση καθώς εναλλάσσετε συνεχώς το μουσικό υλικό.

Αυτό είναι πιο δύσκολο φυσικά από την ΄΄μπλόκ” τεχνική, αλλά αυτή ακριβώς η πρόκληση της τυχαίας πρακτικής είναι που παράγει πολύτιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Επιπλέον το μυαλό σας μένει πιο ενεργό και ο χρόνος μοιάζει να περνάει πολύ πιο γρήγορα χωρίς να πλήττετε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s