ΤΑ 26 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ  

 
1. Βελτιώνει τη μνήμη.
Έχει αποδειχθεί βάσει μελετών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας πως κάτι τέτοιο ισχύει. Άλλες έρευνες απέδειξαν πως με τη μουσική αυξάνεται το σχήμα και η δύναμη του εγκεφάλου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων.
 
2. Βελτιώνει τη διαχείριση του χρόνου και τις οργανωτικές ικανότητες.
Ένας καλός μουσικός ξέρει ότι η ποιότητα του χρόνου εξάσκησης είναι πιο πολύτιμη από την ποσότητα. Οι μουσικοί πρέπει να ξέρουν πώς να οργανώνουν τον χρόνο και να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση.
 
3. Ενισχύει τις δεξιότητες σε ομαδικό επίπεδο.
Εάν είστε μέλος ορχήστρας ή μπάντας μαθαίνετε να λειτουργείτε καλύτερα ομαδικά.
 
4. Διδάσκει επιμονή.
Για να μάθετε ένα όργανο, χρειάζεστε χρόνο και προσπάθεια. Μέσω αυτών διδάσκεται πραγματικά η υπομονή και επιμονή για επίτευξη στόχων.
 
5. Ενισχύει τη μαθηματική σκέψη.
Το διάβασμα μουσικής απαιτεί να ξέρετε να μετράτε τις νότες και τον ρυθμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που παίζουν ή μελέτη μουσική είναι συχνά καλύτεροι στα μαθηματικά.
 
6. Βελτιώνει την ανάγνωση και τις δεξιότητες κατανόησης.
Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που αναλώνονται σε μουσική διδασκαλία αναπτύσσουν όλο και πιο σύνθετες ρυθμικές, τονικές και πρακτικές δεξιότητες και εμφανίζουν ανώτερες γνωστικές επιδόσεις.
 
7. Τα κάνει πιο υπεύθυνα.
Κάθε όργανο χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα, καθώς γίνεται αργά ή γρήγορα κομμάτι του εαυτού σας. οφείλετε να το προσέχετε και να το «περιποιείστε» όποτε χρειάζεται.
 
8. Μαθαίνουν για πολιτισμό.
Η μουσική είναι ένα είδος τέχνης και για να μάθετε να την εφαρμόζετε, θα πρέπει να έχετε αποκτήσεις τις ανάλογες γνώσεις.
 
9. Ακονίζει την αυτοσυγκέντρωση.
Το παίξιμο μουσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, καθώς οφείλετε να είστε απόλυτα προσεκτικοί στο ρυθμό, το τέμπο, την ένταση και τη διάρκεια όσο παίζετε.
 
10. Βοηθά την έκφραση.
Η μουσική αποτελεί για όλους μια πηγή έκφρασης. Μπορείτε ανάλογα τη διάθεσή σας να παίξετε και με τον ανάλογο τρόπο.
 
11. Προωθεί την κοινωνικότητά.
Ανοίγονται νέοι δρόμοι και κάνετε νέες παρέες με τη μουσική. Πρόκειται για ένα θέμα που μπορείτε να μιλήσετε με άλλους και να δεθείτε σε μια ομάδα που να παίζει μουσική.
 
12. Βοηθά στην πειθαρχεία.
Η συχνή εξάσκηση και εξέλιξη με πιο δύσκολα μουσικά κομμάτια απαιτεί πειθαρχεία. Τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανοΟι καλύτεροι μουσικοί μάλιστα είναι και οι πιο πειθαρχημένοι.
 
 
13. Προωθεί την ευτυχία στη ζωή και στους γύρω.
Παίζοντας ένα μουσικό όργανο μπορεί να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό. Δεν είναι μόνο η δική σας διασκέδαση, αλλά και η ευχαρίστηση που προσφέρετε και στο κοινό σας.
 
14. Ενισχύει τις κινητικές και τις ακουστικές ικανότητες.
Οι περιοχές του εγκεφάλου των μουσικών που σχετίζονται με το παίξιμο των οργάνων είναι διευρυμένες. Ετσι εκτείνονται και σε περιοχές που σχετίζονται με κινητικές και ακουστικές ικανότητες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αγγίζουν και τις περιοχές οι οποίες αφορούν την κατανόηση της ομιλίας.
 
15. Ενισχύει τις γλωσσικές ικανότητες.
Οι εγκέφαλοι των παιδιών που μαθαίνουν μουσική εμφανίζουν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα ως ανταπόκριση σε αλλαγές του τόνου κατά την ομιλία σε σχέση με άμουσα παιδιά. Ετσι τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική εμφανίζουν και ενισχυμένες γλωσσικές ικανότητες: είναι σε θέση να εντοπίσουν συναισθηματικές διαβαθμίσεις στην ομιλία καθώς επίσης και να αντιληφθούν καλύτερα αν μια πρόταση είναι καταφατική ή ερωτηματική.
 
16. Ενισχύει τις αντιληπτικές ικανότητες.
Τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική είναι ικανότερα να αντιλαμβάνονται το νόημα της ομιλίας μέσα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, ενώ αποδεικνύονται και καλύτεροι μαθητές ξένων γλωσσών.  
 
17. Τα βελτιώνει ακαδημαϊκά:
κατανοώντας τον παλμό, το ρυθμό και τις κλίμακες το παιδί μαθαίνει πώς να διαιρεί, να δημιουργεί κλάσματα και να αναγνωρίζει μοτίβα.
 
18. Αναπτύσσει τις φυσικές ικανότητες:
ορισμένα όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το συντονισμό του και τις κινητικές του δεξιότητες. Απαιτούν κίνηση στα χέρια, στους βραχίονες και στα πόδια. Όργανα με χορδές και πλήκτρα, όπως το βιολί και το πιάνο απαιτούν διαφορετικές αλλά ταυτόχρονες κινήσεις των χεριών από δεξιά και αριστερά. Τα όργανα όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αμφιδεξιότητας αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το παιδί να νιώθει άνετα σε μια άβολη στάση.
 
19. Καλλιεργεί κοινωνικές δεξιότητες:
οι ομαδικές τάξεις απαιτούν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, οι οποίες ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά καθώς τα παιδιά θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα crescendo ή ένα accelerando. Αν ένα παιδί παίζει ένα όργανο πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα, θα πρέπει να προσαρμοστεί.
 
20. Μαθαίνει την υπομονή:
η μάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει την υπομονή σε ένα παιδί καθώς θα πρέπει να εξασκείται ώρες, μήνες, ακόμη και χρόνια πριν φτάσει στο στόχο του (π.χ: να παίξει στο σχολικό μουσικό συγκρότημα ή να γράψει μια μουσική). Τα ομαδικά μαθήματα, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να παίζουν τα ίδια όργανα μέσα σε σύνολο, βελτιώνουν επίσης την υπομονή καθώς τα παιδιά πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν ατομικά. Και καθώς περιμένουν τη σειρά τους και ακούνε τους συμμαθητές τους που παίζουν, τα παιδιά μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό τους συνομηλίκους τους, μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και να είναι καλοί ακροατές.
 
21. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση:
τα μαθήματα προσφέρουν ένα «φόρουμ» όπου το παιδί μπορεί να μάθει να δέχεται και να δίνει μια εποικοδομητική κριτική. Τα ομαδικά μαθήματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι κανείς (ούτε εκείνο αλλά ούτε και συμμαθητές του) δεν είναι τέλειος και ότι ο καθένας έχει περιθώρια βελτίωσης. Όταν λοιπόν ένα παιδί προχωρήσει αρκετά, θα διαθέτει μουσικές ικανότητες που θα το βοηθήσουν να ξεχωρίζει.
 
22. Προσφέρει διασκέδαση
Μπορεί φυσικά να απαιτεί αρκετή σκληρή δουλειά, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να διαφωνεί ότι το να παίζεις μουσική είναι σπουδαία διασκέδαση. Καθώς γίνεστε όλο και καλύτεροι, οι ευκαιρίες θα είναι όλο και περισσότερες για να μοιραστείτε τη νεοαποκτηθείσα ικανότητά σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να αντιμετωπίσετε και το ενδεχόμενο επαγγελματικής ενασχόλησης. Το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο, του ανοίγει μπροστά του πλήθος δρόμων και δυνατοτήτων, που κάνουν αναμφισβήτητα τη ζωή του πιο όμορφη κι ενδιαφέρουσα.
 
23. Τα κάνει πιο έξυπνα
Πλήθος έρευνες έχουν γίνει για τις επιδράσεις της μουσικής στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες λένε πως τα παιδιά που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, τα πάνε καλύτερα στο σχολείο από κείνα που δεν έχουν επαφή με τη μουσική. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα δείχνουν πως η επαφή με τη μουσική μπορεί να επισπεύσει την ηλικία στην οποία το παιδί θ’ αρχίσει να διαβάζει, να αυξήσει το δείκτη νοημοσύνης του, καθώς και την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να ωφεληθούν πάρα πολύ από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, γιατί βοηθάει το μυαλό τους να είναι σε εγρήγορση και να παραμένουν δραστήριοι και τους βοηθάει να έχουν ισχυρότερη μνήμη.
 
24. Διδάσκει πειθαρχία
Το να μάθει κανείς να παίζει ένα μουσικό όργανο είναι σα να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα και μπορεί να φαίνεται δύσκολο μερικές φορές. Ένα απ’ τα χαρίσματα που αναπτύσσουν όσοι ασχολούνται με τη μουσική είναι η πειθαρχία. Πρέπει να έχει κανείς πειθαρχία, για να καταφέρει να παίζει καλά ένα μουσικό όργανο. Πρέπει να βρίσκει χρόνο (κάθε μέρα κατά το δυνατόν) για να κάνει εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση.
 
25. Μειώνει το στρες
Όλοι έχουμε μέρες που είμαστε τόσο αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, που θέλουμε να αποδράσουμε για λίγο απ’ όλα αυτά. Έχετε ποτέ παρατηρήσει πως όταν ακούτε απαλή, χαλαρωτική μουσική, αισθάνεστε πιο ήρεμοι και χαλαροί; Το να παίζετε ένα μουσικό όργανο μπορεί να καταφέρει το ίδιο κι ακόμα περισσότερο. Η μουσική είναι μια από τις απλές χαρές της ζωής. Βοηθάει το μυαλό να γαληνεύει!
 
26. Δίνει αίσθημα επιτυχίας
Αν είστε αρχάριος που μαθαίνει να παίζει το πρώτο του μουσικό κομμάτι, ίσως στην αρχή να σας φαίνεται απογοητευτικό. Μόλις όμως καταφέρετε και το παίξετε σωστά, η ικανοποίηση που θα νιώσετε είναι ανεκτίμητη. Ανεξάρτητα απ’ το αν πρόκειται για ένα μικρό, απλό κομματάκι, στην πραγματικότητα ποτέ δε θα ξεχάσετε το πρώτο κομμάτι που μάθατε να παίζετε. Είστε ένα βήμα πιο κοντά προς το στόχο σας κι αυτό είναι κάτι που αναμφισβήτητα θα σας κάνει να νιώσετε υπερήφανοι.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s