Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ

Η κλασική μουσική έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ένα άκουσμα που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε, όμως λίγοι το νιώθουν οικείο.

Συχνά μάλιστα βιαζόμαστε να την απορρίψουμε, χωρίς καν να έχουμε ακούσει περισσότερο από λίγα λεπτά μιας συμφωνίας ή μίας σονάτας.

Το να ισχυριστεί κανείς ότι δεν του αρέσει η κλασική μουσική ακούγεται κάπως γενικό και βιαστικό, γιατί πρόκειται για ένα είδος που περιλαμβάνει μία τεράστια ποικιλία από διαφορετικά στιλ, είδη κομματιών και χρονικών εποχών.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το επίθετο κλασικός προέρχεται από την λατινική λέξη “classicus”, δηλαδή εξαιρετικός.

Ο ορισμός, δηλαδή, της κλασικής μουσικής είχε ως στόχο να παραπέμπει σε ένα είδος ανώτερης μουσικής του Δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού, που ξεχωρίζει από την λαϊκή ή παραδοσιακή μουσική και χαρακτηρίζεται από ανώτερη ποιότητα σύνθεσης.

Τα πρώτα δείγματα κλασικής μουσικής χρονολογούνται στον 5ο αιώνα, ενώ συνεχίζει να υπάρχει παραγωγή τέτοιας μουσικής μέχρι και τις μέρες μας.

Παρόλο που υπάρχουν άπειρες παραλλαγές και διαφοροποιήσεις, υπάρχουν κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά στην κλασική μουσική που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται: –

Γραπτή παράδοση.
Αυτό σημαίνει ότι τα έργα αυτού του είδους γράφονται σε παρτιτούρες, καθώς όλοι οι κλασικοί συνθέτες και μουσικοί – σε αντίθεση με εκείνους της λαϊκής ή παραδοσιακής μουσικής- γνώριζαν να μελετούν τις νότες. Το γεγονός μάλιστα ότι όλα τα έργα της κλασικής μουσικής γράφονται, βοήθησε στη διατήρησή τους ανά τους αιώνες.

– Τα μουσικά όργανα.
Τα όργανα που χρησιμοποιούνται στην κλασική μουσική είναι κατά κύριο λόγο όργανα που εφευρέθηκαν πριν τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για όργανα ορχήστρας -έγχορδα, κρουστά και πνευστά- αλλά και πιάνο και εκκλησιαστικό όργανο.

– Η δομή.
Σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη μουσικής, στην κλασική δεν συναντούμε τόσο συχνά τη γνωστή δομή “τραγουδιού”, αλλά άλλου είδους φόρμες, όπως: συμφωνία, σονάτα, όπερα, σουίτα κ.ά. – Βαθμός δυσκολίας.

Προκειμένου να εκτελέσει κανείς ένα έργο κλασικής μουσικής πρέπει να έχει ένα υψηλό επίπεδο τεχνικών γνώσεων, να μπορεί να μελετά σε βάθος μία παρτιτούρα και να είναι διατεθειμένος να αφιερώσει ατελείωτες ώρες σε πρόβες!

Γι’ αυτό άλλωστε και είναι απαραίτητος ο ρόλος του μαέστρου. Του διευθυντή ορχήστρας δηλαδή, που θα αναλάβει να μελετήσει τα έργα και να τα διδάξει στους μουσικούς.

Συχνά οι μαέστροι θεωρούνται οι υπεύθυνοι για την εξαιρετική εκτέλεση κάποιων έργων, όπως είναι ο αξεπέραστος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Είναι αλήθεια.

Η κλασική μουσική είναι ένα απαιτητικό είδος. Αφιερώστε όμως λίγο χρόνο για να την γνωρίσετε καλύτερα. Η ομορφιά και ο πλούσιος ήχος της θα σας αποζημιώσουν!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s