15 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μουσικές σπουδές είναι από τα πιο προσοδοφόρα αλλά και απαιτητικά συστήματα εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια και τα παιδιά που θα ασχοληθούν με τη μουσική, είτε ερασιτεχνικά, είτε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, αποκτούν εξαιρετικά πολλές γνώσεις.

1. Οι μαθητές στην διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μαθαίνουν ιστορία της μουσικής. Έτσι παράλληλα με το μουσικό όργανο στο οποίο εκπαιδεύονται και τη μουσική που παίζουν, μαθαίνουν για τα ιστορικά γεγονότα που λάμβαναν χώρα την εποχή που αυτή η μουσική γραφόταν.

2. Οι μαθητές μαθαίνουν επίσης, για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο δημιουργούνταν αυτή η μουσική (γραφόταν για θρησκευτικούς λόγους; για τη χαρά ή για τη λύπη; για χορό ή για ακρόαση; σε ποια κοινωνικά στρώματα απευθυνόταν;).

3. Οι μαθητές μαθαίνουν για το βασικό υλικό (νότες, τρόπους-κλίμακες) που απαιτείται για να δημιουργήσει κάποιος συνθέσεις, υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους αρχαίους Έλληνες, όσο και από τις εκκλησίες του μεσαίωνα και της αναγέννησης στη διάρκεια της εξελικτικής πορείας της μουσικής.

4. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη διαχρονικότητα αλλά και τη σχέση που υπάρχει στη μουσική διαφορετικών εποχών και λαών. Πολύ μεγάλο μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας μας έχει αποτυπωθεί στη μουσική και ταξιδεύει μέσα στους αιώνες.

5. Οι μαθητές κατανοούν θεμελιώδεις αρχές των μαθηματικών Οι μαθητές μαθαίνουν να μετρούν, να κρατούν σταθερό ρυθμό, αλλά και να πολλαπλασιάζουν ή να διαιρούν (για να συμπεράνουν πόσο διαρκεί μια νότα).

6. Οι μαθητές κατανοούν θεμελιώδεις αρχές της φυσικής. Η φυσική μας εξηγεί το πώς παράγεται ο ήχος από μία απλή ταλάντωση (π.χ. μιας χορδής κιθάρας). Πώς και ποιοι ήχοι, αν συνδυαστούν, ταιριάζουν μεταξύ τους, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στη σύνθεση (δεν είναι τυχαίος ο όρος) ενός κομματιού.

7. Οι μαθητές μπορούν, επιπλέον, να αποκτήσουν πλήθος γνώσεων γύρω από τις γλώσσες διαφόρων λαών. Πολλά τραγούδια από αυτά που ακούν και παίζουν είναι γραμμένα σε διαφορετικές γλώσσες από τη μητρική τους. Μαθαίνουν, λοιπόν, πώς να μεταφράζουν αυτά τα τραγούδια για να μπορέσουν να κατανοήσουν το περιεχόμενό τους.

8. Οι μαθητές μαθαίνουν επιπλέον μουσικούς όρους (ταχύτητα, ένταση, ύφος) οι οποίοι είναι συνήθως γραμμένοι στην Ιταλική γλώσσα, αναγκάζοντας έτσι τους μαθητές να μάθουν κάποια στοιχεία της.

9. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους καλλιτέχνες, τα έργα τους, αλλά και την τεχνοτροπία τους. Πολλές πληροφορίες, τους αποκαλύπτονται μέσα από τη μουσική και για τις άλλες τέχνες. Μερικά από τα πλέον διάσημα έργα, είναι εμπνευσμένα από άλλα είδη τέχνης (όπως η ζωγραφική).

10. Η εκπαίδευση στη μουσική παράγει σκέψη υψηλότερου επιπέδου. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι με τη μουσική ενεργοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

11. Η εκπαίδευση στη μουσική αναγκάζει τα παιδιά να σκέφτονται και να πραγματοποιούν περίπλοκες διαδικασίες, ενεργώντας τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο (πώς μπορώ να βελτιώσω το παίξιμό μου; τον ήχο; την εκφραστικότητά μου; πώς μπορώ να τα ταιριάξω όλα αυτά αποτελεσματικά μέσα σε μία ορχήστρα;).

12. Οι μαθητές μουσικοί μαθαίνουν να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πλήρως τι κάνει κάθε μουσικός γύρω τους, κάθε στιγμή και να προσαρμόζονται ανάλογα, προωθώντας έτσι τη συνεργασία και τη συλλογικότητα. Κανένας μουσικός δεν είναι ανεξάρτητος του συνόλου. Παρ’ όλα αυτά εξυπηρετεί το σύνολο, αποδίδοντας ένα μοναδικό ρόλο με ένα ξεχωριστό ήχο.

13. Η έκθεση στη μουσική σε πολύ μικρές ηλικίες, επιφέρει μεγαλύτερες δεξιότητες και ικανότητες στη μάθηση γενικότερα.

14. Η ίδια η μουσική είναι απόλαυση και μπορεί να απεικονίσει κάθε είδους διάθεση.

15. Η εκπαίδευση στη μουσική που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του και ένας δάσκαλος στους μαθητές του, είναι ένα δώρο που θα κρατήσει για πάντα.

Πολύ συχνά το μάθημα της μουσικήςυποτιμάται από κάποιους επιφανειακούς και ανίδεους ως «εύκολο» ή ως «η ώρα του παιδιού», κάτι που φυσικά απέχει έτη φωτός απ’ την πραγματικότητα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s