Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Αν ψάχνετε μία δικαιολογία να σταματήσει αυτή η ηχορρύπανση στο σπίτι σας με τις τσιρίδες της Miley Cyrus και της Lady Gaga να ακούγονται στη διαπασών από τα ηχεία των παιδιών σας, μόλις τη βρήκατε.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, μαθαίνοντας να ακούν κλασική μουσική, τα παιδιά γίνονται πιο συγκεντρωμένα και πιο πειθαρχημένα (άρα και πιο ευγενικά) άτομα. Εμπρός, βάλτε να παίζει ο Μπετόβεν!

Η Susan Hallam, παιδαγωγός και καθηγήτρια μουσικής ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης (IoE) του University of London, αξιολόγησε ένα πρόγραμμα που ανέπτυξε η Apollo Music Projects, με το οποίο γνωρίζει στα παιδιά ηλικίας επτά με 10 ετών τον κόσμο της κλασικής μουσικής και συνθέτες, όπως ο Μπετόβεν και ο Μότσαρτ.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μία σχολική συγκέντρωση και ακολουθείτε από έξι μαθήματα στην τάξη, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διάφορα όργανα και μουσικές έννοιες, καθώς και μία συναυλία.

Μουσικοί εξηγούν στα παιδιά τι θα πρέπει να προσέξουν και τους κάνουν ερωτήσεις.

Καθώς προχωρούν τα μαθήματα, οι ακουστικές δοκιμασίες γίνονται πιο σύνθετες.

Σε μία αναφορά επάνω στο πρόγραμμα αυτό – το οποίο διεξάχθηκε με τη συμμετοχή 4500 παιδιών από 26 δημοτικά σχολεία του Hackney και των Tower Hamlets, στο ανατολικό Λονδίνο – η καθηγήτρια Hallam δήλωσε πως τα παιδιά ανέπτυξαν «εξελιγμένες ακουστικές ικανότητες και άλλες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την προσεκτική παρακολούθηση, την συγκέντρωση και την αυτοπειθαρχία».

«Το πρόγραμμα ενέπνευσε ορισμένα από τα παιδιά. Οι θετικές αντιδράσεις τους μαρτυρούν πως είχαν μυαλό και αυτιά ανοιχτά, χωρίς να έχουν προκαταλήψεις σχετικά με την κλασική μουσική», είπε.

«Γνωρίζουμε πως οι προτιμήσεις μας στη μουσική επηρεάζονται ως ένα βαθμό από το πόσο εκτιθέμεθα στη μουσική αυτή, όσο μεγαλύτερη η έκθεση, τόσο περισσότερο μας αρέσει.

Η ευκαιρία να ακούσουν τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία, από το δημοτικό ακόμη, και σε τέτοιο βαθμό, κλασική μουσική, θα μπορούσε να οδηγήσει τα παιδιά να εκτιμήσουν ένα μεγαλύτερο μουσικό εύρος, κάτι που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αλλιώς».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s