Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Ο όρος Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός (ή Καλλιτέχνης-Διδάσκαλος ή Teaching Artist ή Artist-in-Residence) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 μέσα από το έργο στο Lincoln Center Institute και στα καλλιτεχνικά προγράμματα εκπαίδευσης του.

Σήμερα ο όρος περιγράφει το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων για τα άτομα που ασκούν τόσο τη μορφή της τέχνης τους όσο και τη διδασκαλία, τη γνώση και τις εκπαιδευτικές διεργασίες που χρησιμοποιούν ως καλλιτέχνες.

Ένας Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός είναι ένας εν ενεργεία επαγγελματίας καλλιτέχνης με τις συμπληρωματικές δεξιότητες και ευαισθησίες του εκπαιδευτικού, ο οποίος δραστηριοποιείται σε άτομα με μαθησιακές εμπειρίες μέσα, μέσω ή για τις τέχνες.

Οι τέχνες μπορούν να διδαχθούν ως τεχνική, αξία και νόημα. Όταν ο Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός διδάσκει με αυτήν την προσέγγιση, το έργο του έχει πολλαπλά οφέλη στην κοινοτική πολιτιστική ανάπτυξη.

Ο Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός ενδιαφέρεται για τη δημιουργικότητα, την κοινωνική, ομαδική και προσωπική φαντασία, και προωθεί το έργο του σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο, με μεγάλη αξία για την κοινότητα, την ιστορία και την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου του. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλαίσιο εργασιών του, τόσο πιο ισχυρό και συναρπαστικό είναι το έργο του.

Ο Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός ασκεί διδακτικό έργου σε σχολεία, σχολικά και μετασχολικά προγράμματα, φορείς της κοινότητας, σχολές, κολλέγια, εργαστήρια, ινστιτούτα, ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς παροχής υπηρεσιών.

Ο Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός, εξ ορισμού, έχει διπλή επαγγελματική σταδιοδρομία: σαν καλλιτέχνης-διδάσκαλος και σαν εκπαιδευτικός-διδάσκαλος.

Ο Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός, ασχολείται με τη διαρκή και συνεχιζόμενη ανακάλυψη, καινοτομία, πρωτοπορία, επίλυση προβλημάτων, πειθαρχία και τελειότητα.

Ο Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός, αναπτύσσει παράλληλα μια βάση γνώσεων και δεξιοτήτων για να είναι ο πλέον αποτελεσματικός και αποδοτικός εταίρος στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ως ένας πλήρως αφοσιωμένος (στην τέχνη και το έργο μου) Καλλιτέχνης-Εκπαιδευτικός, πρωταρχικό μου μέλημα είναι, αφενος, να εμπνεύσω, να μυήσω, και να προσφέρω σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες την καλύτερη δυνατή μουσική παιδεία και κατάρτιση που μπορεί να έχουν, και αφετέρου, να αναδείξω την παιδαγωγική φύση της εργασίας μου και να την αναγάγω σε μια δραστηριότητα που τροποποιεί και οδηγεί την προσέγγιση της εκπαίδευσης σε μια πολύ ανώτερη μορφή τέχνης.

ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΠΑΤΑΣ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s