ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Κλασσικη μουσικη. Μουσική άφθαρτη στον χρόνο. Μουσική αντικειμενικής αξίας. Μουσική που αντιστοιχεί στο ανώτερο επίπεδο του ανθρωπίνου “είναι”. Μουσική των Θεών!

Η κλασική μουσική προήλθε από την δημιουργική επεξεργασία του καθαροτέρου αποστάγματος της παραδοσιακής και της θρησκευτικής μουσικής της Ευρώπης, όπως αυτή διυλίστηκε δια της εμπνευσμένης εργασίας προικισμένων καλλιτεχνών, φωτεινών και μεγαλοφυών δημιουργών, που είχαν τον νου και την καρδία τους στραμμένα στο αρχαιοελληνικό ηθικό και αισθητικό ιδεώδες, το οποίον και αποτελούσε, άλλωστε, την κυρίως πηγή εμπνεύσεως και παιδείας τους.

Αυτή η ΜΟΥΣΙΚΗ καταφέρνει να χαρίζει ακόμη και σήμερα τα ίδια ζωντανά και άρρητα βιώματα, την ίδια εκείνη μυστική και απερίγραπτη μέθεξη του Υπερβατικού, την ίδια μυητική σύνδεση με το Απόλυτο, την ίδια υπερβατική και κατ’ ουσίαν ,επικοινωνία με το Θείον – όλα γνωρίσματα αποκλειστικά της αληθούς Τέχνης.

Προσφέρει τις αυτές, συγκλονιστικές για τα βάθη της υπάρξεως συγκινήσεις, που προεκάλει όταν εγεννήθη κατά τις απόκρυφες ζυμώσεις του αμφιλεγομένου μεσαίωνος, την ζείδωρη αυγή της Αναγεννήσεως (την οποίαν μεταλαμπάδευσαν στο τότε γόνιμο περιβάλλον της Β. Ιταλίας και Κ. Ευρώπης οι διωγμένοι από τον ανατολίτικο σκοταδισμό, και προ της Αλώσεως και μετά από αυτήν, Έλληνες λόγιοι).

Από την χάρη και την βαθειά θρησκευτικότητα του “Μπαρόκ” με τους Μπαχ, Χέντελ, Τέλεμαν, Βιβάλντι Σκαρλάττι.

Από τον πλούτο του καθ’αυτό “κλασικισμού” των Χάυντν και Μότζαρτ.

Από το απώγειο της εσωτερικής δυνάμεως του “Ρομαντισμού” με την ανυπέρβλητη μορφή του Μπετόβεν αλλά και τους εφάμιλλους του, Σούμαν, Σούμπερτ, Λίστ, Μπράμς, Σοπέν κ.λ.π.

Από την ολοκλήρωση και αποθέωση της τέχνης με τα αριστουργηματικά ολοκληρωμένα μουσικά δράματα του Βάγκνερ και τα έργα των Γερμανών επιγόνων του (Μπρούκνερ, Ρ. Στράους)

Στους θεμελίωτές τωνς εθνικών μουσικέν σχολών των Ευρωπαϊκών χωρών όπως π.χ ο Σιμπέλιους (Φινλανδία), ο Γκρήγκ (Νορβηγία) οι Μποροντίν , Μουσόργκσκι, Κορσακώφ (Ρωσία), οι Ντβόρζακ, Σμέτανα (Τσεχία).

Και βεβαίως στο μεγαλειώδη Μ.Καλομοίρη, ο οποίος πάντρεψε με τον πιό συγκινητικό τρόπο την Ελληνική παραδοσιακή μουσική με την Ευρωπαϊκή κλασική μουσική, εντάσσοντας επιτυχέστατα στα έργα του μοτίβα δημοτικών τραγουδιών, αναδεικνύοντας, έτσι, την πιο εκλεπτυσμένη και αυθεντικά Ελληνική μουσικότητα. Γύρω του κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εξέχοντες Έλληνες μουσουργοί της “Εθνικής Σχολής” (Πετρίδης, Κωνσταντινίδης, Βάρβογλης κ.λ.π).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s