ΓΙΑΤΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ

Τα τρία βασικά κριτήρια που επιτρέπουν την ασφαλή διάκρισιν και αξιολογικήν ιεράρχησιν της Τέχνης και της Μουσικής είναι

α) Ο συνθετικός πλούτος (εσωτερική πολυπλοκότης και εκλεπτυσμένη αρμονία των μελωδικών μοτίβων).

β) Η διαχρονικότης (αντοχή εις την φθοράν του χρόνου).

γ) Η αντικειμενικότης (αντιστοίχως προς τις διαβαθμίσεις του ανθρωπίνου “είναι”).

Υπό το φώς των ανωτέρω κριτηρίων, το μουσικόν είδος το οποίον αναμφιβόλως πληροί , κατ’εξοχήν, τις απαιτούμενες αυστηρές προδιαγραφές είναι η λογία, συμφωνική, η αλλιώς Κλασική Μουσική.

1ο κριτήριο: συνθετικός πλούτος: εσωτερική πολυπλοκότης και εκλεπτυσμένη αρμονία των μελωδικών μοτίβων. Ως προς το πρώτο κριτήριο , η υπεροχή της κλασικής μουσικής είναι αυτονόητος.

2ο κριτήριο : η διαχρονικότης

Υπάρχει μουσική που αντέχει από ολίγες ημέρες εώς μερικούς μήνες. Υπάρχει, επίσης, μουσική που αντέχει από ολίγα έτη εώς μερικές δεκαετίες. Υπάρχει, τέλος , μουσική, που αντέχει αιώνες , μουσική που είναι, ίσως, προορισμένη να ζεί εις το διηνεκές.

“Μουσική” με ζωή ημερών, έως μηνών, είναι η μουσική του συρμού, την οποίαν για εμπορικούς -και όχι μόνον- λόγους, προωθεί η μουσική βιομηχανία του καιρού μας. Πρόκειται για φτηνή «μουσική» , εύκολη «μουσική», «μουσική» που μοιάζει με τσίχλα από εκείνες που τις μασά κανείς για όσα λεπτά κρατά η γεύση τους και μετά τις φτύνει.

Στον διεθνή χώρο ως «μουσική» με αυτά τα χαρακτηριστικά νοούνται όλα εκείνα τα αποκρουστικά ηχητικά υβρίδια, εις τα οποία συναντώνται οι υποχθόνιοι τελλουρικοί ρυθμοί των πρωτογόνων κανιβάλων της Αφρικής αφ’ ενός, με τον εξαντλητικό και αποσυνθετικό θόρυβο μηχανών που παράγουν υπολογιστές , αφ’ ετέρου (π.χ techno,acid, rap, trans, hip-hop κ.λ.π.)

3ο κριτήριο : η αντικειμενικότης :

Είναι γεγονός ότι η κλασσική μουσική είναι απρόσιτη και παντελώς ακατανόητη για τους πολλούς, από την φύση της. Αποτελεί είδος τέχνης αποκλειστικώς προωρισμένης για την πνευματική ελίτ. Η προέλευση και ο προορισμός της προδίδονται από την ίδια την ονομασία της, εκ του επιθέτου classicus που, λατινιστί, προέρχεται από την λέξη που σημαίνει την τάξη, εννοώντας την ανωτέρα τάξη. Είναι λοιπόν μουσική που προσιδιάζει στην τάξη των πνευματικώς αρίστων.

Είναι επόμενο, αφού η μουσική είναι μία γλώσσα, άμεση, υπερβατική που φέρει σε επαφή, χωρίς να εκφράζεται με λέξεις, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιεί τον συμβατικό λόγο, ότι ένα είδος μουσικής δημιουργίας μπορεί να θεωρηθεί «ανώτερο», εφ’ όσον, ανταποκρίνεται στα εσώτερα αισθητικά κριτήρια ανθρώπων που πείθουν, για την συγκρότηση, την καλλιέργεια, τον ψυχικό πλούτο, την πνευματικότητα, την ηθική, αισθητική και υπαρξιακή, συνολικώς, ανωτερότητος τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s