ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η μουσική εκφράζει πολύ περισσότερο από συναισθήματα.

Στην πραγματικότητα, από τεχνική άποψη, τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν ακούμε ένα κομμάτι είναι αντιδράσεις μας στη μουσική καθαυτή και όχι σε κάτι έμφυτο μέσα μας.

Η μουσική εκφράζει την άποψη του ανθρώπου, του καλλιτέχνη και του κόσμου του. Με άλλα λόγια εκφράζει πολύ ευρεία αφηρημένες έννοιες. Αυτές οι έννοιες, με τη σειρά τους, προκαλούν ορισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις μέσα μας.

Αν οι απόψεις του συνθέτη είναι στενά συνδεδεμένες με τις δικές μας, βιώνουμε μια θετική αντίδραση στη μουσική, ανεξάρτητα από το αν η μουσική είναι χαρούμενη ή λυπημένη.

Από την άλλη πλευρά, αν οι απόψεις του συνθέτη είναι σε αντίθεση με τις δικές μας, βιώνουμε μια αρνητική αντίδραση.

Για παράδειγμα, η μουσική του Μπαχ δίνει την αίσθηση ότι γράφτηκε σε ένα περίτεχνο, καθεδρικό ναό. Ίσως γιατί ο Μπαχ είδε τον κόσμο όμορφα διακοσμημένο από τον Δημιουργό του, όπως ένας καθεδρικός ναός.

Η μουσική του Μπετόβεν δίνει την αίσθηση του ανθρώπου που στέκεται σε μια βουνοκορφή μετά από μια κοπιαστική ανάβαση, και ατενίζει τον προσωπικό του θρίαμβο.

Η μουσική του Schoenberg δίνει την αίσθηση ότι χάνεται σε ένα περίεργο κόσμο, άγριο, άγνωστο, με τρομακτικά αξιοθέατα που δεν μπορεί να είναι αληθινός.

Κάθε συνθέτης, ασχέτως αν έχει επίγνωση της διαδικασίας ή όχι, δημιουργεί τον κόσμο, όπως τον βλέπει σε κάθε κομμάτι που συνθέτει.

Έτσι, η εμπειρία που βιώνουμε στη μουσική των αγαπημένων μας συνθετών, εξαρτάται απόλυτα κατά πόσο συμφωνεί με τη δική μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s