Να εκθέτετε τα παιδιά σας στην κλασική μουσική

Να εκθέτετε τα παιδιά σας στην κλασική μουσική, είτε τους αρέσει είτε όχι, λέει η διακεκριμένη σολίστ-παιδαγωγός Nicola Benedetti

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκτεθούν στην κλασσική μουσική, ακόμα και αν θα προτιμούσαν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποχρεωθούν να μάθουν κλασική μουσική με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να κάνουν τα μαθηματικά και την επιστήμη, και όλοι οι νέοι θα πρέπει να εκτίθενται στην κλασική μουσική, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Τα να αφήνεις τα παιδιά να κάνουν ακριβώς ό, τι θέλουν είναι εντελώς λάθος προσέγγιση στη διδασκαλία της τέχνης και του πολιτισμού.

Με αναστατώνει πραγματικά όταν οι άνθρωποι λένε: « Τα παιδιά μισούν να ακούνε μια συμφωνία, γιατί να τους το κάνουμε αυτό;»

Μα φυσικά, αν ο γονέας ρωτήσει τα παιδιά: «Θέλετε να παίξετε βιντεο-παιχνίδια ή να κάνετε μαθηματικά?» τα παιδιά θα προτιμήσουν τα βιντεο-παιχνίδια.

Αυτό όμως είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό Δεν ζητάμε ποτέ την έγκριση του παιδιού αν θα πάει σχολείο, αν θα κάνει μαθηματικά, φυσική, ιστορία ή αγγλικά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις τέχνες.

Τα παιδιά θα πρέπει να εκτίθενται στην πολυπλοκότητα και το πολύδιάστατο εύρος της κλασικής μουσικής με τον ίδιο τρόπο που εκτίθενται σε μεγάλα έργα της λογοτεχνίας.

Η κλασική μουσική βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη της κατανόησης, συγκέντρωσης και εστίασης των παιδιών.

Τους δίνει μαθήματα ζωής, ομορφιάς, ανάτασης, χαράς και τα προετοιμάζει πνευματικά και ψυχικά για όλα τα πράγματα που θα πρέπει να ασχοληθούν αργότερα στη ζωή τους

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s