ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΠΑΤΑΣ

Η μουσικοθεραπεία είναι η συστηματική χρήση της μουσικής στα πλαίσια μιας θεραπευτικής σχέσης που αποσκοπεί στην πρόληψη, αποκατάσταση, βελτίωση ή διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδικευμένη τεχνογνωσία του ειδικευμένου μουσικοθεραπευτή, ο οποίος θα δουλέψει με συγκεκριμένους εξατομικευμένους στόχους και σχεδιασμό.

Η μουσικοθεραπεία συντελείται είτε παίζοντας (ενεργητική) είτε ακούγοντας μουσική(δεκτική) και σε κανέναν από τους παραπάνω τρόπους δεν απαιτείται από τον συμμετέχοντα να έχει γνώσεις μουσικής.

Η «μουσικοθεραπεία» είναι ένας πρωταρχικός όρος ο οποίος περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά θεραπευτικά μοντέλα, ψυχοθεραπευτικά ή συμπεριφοριστικά, ενώ το κάθε μοντέλο στηρίζεται σε μια ανάλογη φιλοσοφική, ή θεραπευτική προσέγγιση: ψυχοδυναμική, μουσικο-κεντρική, ανθρωπιστική, συμπεριφοριστική, νευρολογική, μουσική ως φάρμακο (music medicine), και άλλα. Είναι μια επιστημονική ειδικότητα με πρακτική εφαρμογή, στενά συνδεόμενη με άλλες επιστημονικές ειδικότητες, ειδικά της ιατρικής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της μουσικολογίας και των παιδαγωγικών.

Η μουσικοθεραπεία είναι προσβάσιμη σε όλες τις ηλικίες και έχει πολύπλευρες εφαρμογές σε διαφορετικά…

View original post 138 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s