ΤΑ 7 ΕΙΔΗ ΕΥΦΥΙΑΣ

ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΠΑΤΑΣ

Υπάρχει μια και μόνο ευφυϊα με την οποία γεννιόμαστε,  η οποία δεν μπορεί να αλλάξει και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν και μετρούν. Δεν υπάρχουν δυο ανθρώπινα πλάσματα τα οποία να έχουν την ίδια ευφυϊα. Κάθε μεμονωμένο ανθρώπινο πλάσμα διαθέτει  και τις επτά μορφές ευφυϊας (Γλωσσική, Λογικομαθηματική, Χωρική, Αισθησιοκινητική, Μουσική, Διαπροσωπική, Ενδοπροσωπική). (Gardner, 1985)

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται ως δεξιότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν με άνεση τη μητρική τους γλώσσα ίσως και μια ξένη γλώσσα, να μπορούν να διατυπώνουν με σαφήνεια  αυτό που έχουν στο μυαλό τους και να καταλαβαίνουν αυτό που λένε οι άλλοι. Οι ποιητές κυριολεκτικά ασκούν τη γλωσσική ευφυΐα τους. Αλλά και κάθε συγγραφέα, σεναριογράφο, ρήτορα, δικηγόρο, δάσκαλο η γλωσσική  ευφυΐα συνιστά  ένα σημαντικό εφόδιο για την καριέρα του.

Η ΛΟΓΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ευφυΐα. Οι άνθρωποι που διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυΐα αυτού του είδους, διακρίνουν και κατανοούν τις υποκρυπτόμενες ιδιότητες ενός αιτιοκρατικού λογικού συστήματος, διαθέτουν τις δεξιότητες…

View original post 339 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s