ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΠΑΤΑΣ

Όταν οι άνθρωποι ακούνε τη μουσική που απολαμβάνουν, οι εγκέφαλοί τους παρασύρονται σε μια ονειροπόληση, ανεξάρτητα από το είδος μουσικής.

Ανεξάρτητα από τις ατομικές προτιμήσεις, τα αγαπημένα τραγούδια των ανθρώπων δημιουργούν εντυπωσιακά παρόμοια μοτίβα δραστηριότητας του εγκεφάλου και μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τη δημιουργική τους ικανότητα.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι συναισθηματικές συνδέσεις με τη μουσική μπορεί να είναι ισχυρές, αλλά πώς ακριβώς αγαπημένες μελωδίες επηρεάζουν τα πρότυπα του εγκεφάλου είναι δεν είναι πλήρως σαφές.

Ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους 21 νεαρών ενηλίκων, χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα MRI και διοχέτευσαν μουσικές ηχογραφήσεις. Κάθε πρόσωπο άκουσε ένα είδος μουσικής που τους άρεσε, και ένα που δεν τους άρεσε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν άκουγαν το αγαπημένο τους τραγούδι. Παρατήρησαν ότι βελτίωνε σημαντικά τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου (DMN). Το DMN συνδέεται με την ενδοσκόπηση, την αυτογνωσία και τη φαντασία.

View original post

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s