ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΠΑΤΑΣ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αρχαιότερη καταγραφή εφαρμοσμένων ιατρικών πρακτικών είναι οι Αιγυπτιακοί πάπυροι Kahun. Εδώ γίνεται αναφορά στο θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου μαγικού τραγουδιού (ξόρκι: ο περίφημος εξορκισμός, δηλαδή η απαλλαγή από τα κακά πνεύματα που, κατά την κοινή πεποίθηση, προκαλούσαν τις διάφορες σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Η πρακτική του εξορκισμού βρίσκει εφαρμογή έως και σήμερα, αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα).

Η χρήση της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς είναι διαπολιτισμικά κοινή, όπως μαρτυρούν ιστορικά γραπτά διαφόρων πολιτισμών όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Ανάμεσα στον 9ο και 14ο αιώνα, οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής αναδείχθηκαν από πολύ γνωστούς επιστήμονες όπως ο Abu Nasr al Farabi, Ibn Sina κ.α.

Ο φιλόσοφος, κοσμολόγος και μουσικός al Farabi (873-950), στο έργο του “Μεγάλο Βιβλίο για τη Μουσική” παρατηρούσε: “Η μουσική προωθεί την καλή διάθεση, την ηθική εκπαίδευση, τη…

View original post 558 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s