ΟΙ 5 ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Οι ψυχολόγοι, οι νευροεπιστήμονες και οι ειδικοί της παιδικής ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι οι ωφέλειες της μουσικής για το παιδί δεν περιορίζονται στα ευχάριστα συναισθήματα που του προκαλούν.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνουν, η μουσική παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες καθώς βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα των παιδιών να προβούν σε απαραίτητες συνδέσεις που ενεργοποιούν τις διάφορες μορφές νοημοσύνης.

Όταν τα παιδιά ασκούνται στη μουσική, ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο, επωφελούνται σε πολλά επίπεδα.

Μερικές από τις ωφέλειες της μουσικής είναι:

1. Ο Πρώιμος εγγραμματισμός. Ειδικότερα, τα παιδιά ασκούνται στη φωνολογική επεξεργασία, στην προφορική γλώσσα και στις αντιληπτικές δεξιότητές τους οι οποίες συνιστούν τον προθάλαμο για την κατάκτηση της αναγνωστικής δεξιότητας.

2. Οι κινητικές δεξιότητες. Μέσω της κίνησης, του χορού και της εκμάθησης μουσικών οργάνων τα παιδιά βελτιώνουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.

3. Η εισαγωγή στις μαθηματικές έννοιες. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί οικοδομεί χωροταξικές δεξιότητες και ικανότητες εξήγησης και επίλυσης προβλημάτων, οι οποίες συννιστούν τις βάσεις της μαθηματικής κατανόησης.

4. Η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία ένταξής τους στη σχολική κοινότητα και τις διαπροσωπικές αλλελεπιδράσεις.

5. Η δημιουργική σκέψη. Το παιδί μέσω της μουσικής αναπτύσσει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και ενισχύεται η ελευθερία σκέψης.

Advertisements

One thought on “ΟΙ 5 ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s