ΝΤΟΥΕΤΟ

Ντουέτο είναι μια μουσική σύνθεση για δύο εκτελεστές στην οποία οι εκτελεστές έχουν την ίδια σημασία.

Συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σύνθεση για δύο τραγουδιστές ή δύο οργανοπαίχτες, ίδιων ή διαφορετικών οργάνων.

Η λέξη ξεκίνησε στην αρχαιότητα και σήμαινε δραστηριότητες που εκτελούνται από κοινού από δύο άτομα.

Στην αναγεννησιακή μουσική, το ντουέτο ήταν ένα εργαλείο διδασκαλίας, που παιζόταν από τον δάσκαλο και το μαθητή, η λεγόμενη ΄΄σπουδή΄΄ όπως καθιερώθηκε αργότερα.

Ντουέτα είχαν πάντα και οι όπερες. Πρόωρες όπερες του 16ου αιώνα, όπως η L’Orfeo και L’incoronazione di Poppea περιλαμβάνουν ντουέτα.

Στη Γαλλία, το μπαρόκ ντουέτο ήταν δημοφιλές σε τραγωδίες, όπως και στα ΄΄τραγούδια της εκδίκησης και της αντιπαράθεσης΄΄. Το “ερωτικό ντουέτο” ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο επίσης.

Τον 17ο αιώνα στην Ιταλία ντουέτα συχνά χρησιμοποιούνται σε κωμικές σκηνές ανάμεσα σε σοβαρές όπερες. Ο ίδιος ο Μότσαρτ και η αδελφή του έπαιξαν ένα ντουέτο της σύνθεσής του σε μια συναυλία στο Λονδίνο το 1765.

Το ντουέτο στον 20ο αιώνα ήταν σύνηθες στην Pop/Rock μουσική της εποχής. Τραγούδια όπως τα ΄΄Baby, It’s Cold Outside΄΄και ΄΄Empire State of Mind΄΄ και άλλα πολλά τραγουδήθηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Under Pressure, David Bowie και Freddie Mercury.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s