ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Παβίας, υπό τον Δρ. Λουτσιάνο Μπερνάρντι, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Circulation” της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Εθελοντές, φορώντας ακουστικά και όντας συνδεμένοι σε διάφορα όργανα μέτρησης, άκουσαν διάφορα κομμάτια κλασικής μουσικής (από την “Ενάτη Συμφωνία” του Μπετόβεν, από τις όπερες “Τουραντό”, “Ναμπούκο” και “Τραβιάτα”).

Καταγράφηκε το εξής γεγονός, όταν η μουσική είχε γρήγορο ρυθμό, αυξάνει και ο ρυθμός της αναπνοής, οι κτύποι της καρδιάς και η πίεση του αίματος, ενώ η μουσική με πιο αργό ρυθμό έχει τις αντίστροφες επιδράσεις.

Διαπιστώθηκε πως κάθε μουσικό κρεσέντο,( δηλαδή η σταδιακή ενίσχυση της έντασης της μουσικής), διέγειρε το σώμα των εθελοντών και οδηγούσε σε σμίκρυνση των αιμοφόρων αγγείων, αύξηση της πίεσης του αίματος και των κτύπων της καρδιάς, καθώς και πιο γρήγορη αναπνοή. Όταν αντίθετα έπεφτε η ένταση της μουσικής, τα αγγεία διευρύνονταν, το σώμα χαλάρωνε, η καρδιά χτυπούσε πιο αργά και η αναπνοή γινόταν πιο αργή.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς μουσικών κομματιών-σιωπής στους εθελοντές και βρήκαν τελικά κομμάτια, κυρίως από όπερες, όπου εναλλάσσονται ο γρήγορος και ο αργός ρυθμός, και τα οποία φαίνεται να είναι τα καλύτερα, όσον αφορά στις θετικές επιδράσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Ειδικά, οι άριες του Βέρντι, που συχνά χρησιμοποιούν μουσικές “φράσεις” διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, φαίνεται να συγχρονίζονται τέλεια με το φυσικό καρδιαγγειακό ρυθμό του σώματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα το BBC, η μουσική ήδη αξιοποιείται σε αρκετά νοσοκομεία, καθώς αποτελεί μια εύκολη και φθηνή μέθοδο, που βοηθά τόσο το σώμα όσο και την ψυχική διάθεση των ασθενών, αλλά η έρευνα έκανε ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσε, ότι ορισμένα συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ευεργετική επίδραση σε συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες.

Advertisements

One thought on “ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s