Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Μην ξαφνιαστείτε αν σας συμβουλέψει ο καρδιολόγος σας: «Να παίρνετε και γερές δόσεις μουσικής». Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν το συμπληρωματικό θεραπευτικό ρόλο της μουσικής σε αρκετά προβλήματα υγείας.

Η μουσική χαλαρώνει, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, μειώνει τον πόνο, εξομαλύνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη των βρεφών… και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Αν και η πιο αποτελεσματική μορφή μουσικο­θεραπείας θεωρείται η λεγόμενη «βιωματική», που απαιτεί την παρουσία μουσικοθεραπευτή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και η απλή ακρόαση μουσικής έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Με τη βοήθεια, λοιπόν, των ειδικών, θα σας προτείνουμε εκείνες τις μουσικές επιλογές που στις «κατάλληλες δόσεις» θα έχουν ευεργετικά αποτελέ­σματα στη σωματική και την πνευματική υγεία σας. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δράσει θεραπευτικά η μουσική είναι να ακούτε τη μουσική που προπάντων σας αρέσει. Ωστόσο, συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ισχυρότερη θεραπευτική και χαλαρωτική δράση:

Η κλασική μουσική και μάλιστα τα αργά κομμάτια (andante, adagio κτλ.) των Μότσαρτ, Βιβάλντι και Μπαχ, με ήρεμες απαλές μελωδίες.· Η ελαφριά μουσική πιάνου. .· Μερικά soundtracks κινηματογραφικών ταινιών, όπως της «Πέρα από την Αφρική». .· Η new age μουσική. 

Ευεργετική δεν είναι μόνο η «ανθρώπινη» μουσική, αλλά και οι ήχοι της φύσης: το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του νερού, ο παφλασμός της θάλασσας, το κελάηδισμα των πουλιών. 

Ακούτε μουσική με ακουστικά, ώστε να μην απο­σπάται η προσοχή σας από εξωτερικούς θορύβους 

Πώς ωφελεί την υγεία 

1.Τονώνει τον εγκέφαλο 

Η μουσική ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα «κυκλώματα ανταμοιβής», τα οποία ενεργοποιούν επίσης… ο οργασμός, το όπιο και η σοκολάτα! Εξού και το ευχάριστο συναίσθημα που μας προκαλεί.

Σειρά επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι η επίδρασή της είναι πολύ θετική στις νοητικές λειτουργίες (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση κλπ.), ενώ μειώνει τις κρίσεις των επιληπτικών και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. 
 

2.«Aγαπά» την καρδιά 

Η μουσική μπορεί να δράσει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα όπως τα φάρμακα που λέγονται β-αδρενεργικοί αναστολείς. Ελαττώνει, δηλαδή, τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και περιορίζει την έκκριση της αδρεναλίνης, της «ορμόνης του στρες».

Έχει αποδειχτεί ότι ασθενείς που νοσηλεύονται σε καρδιολογικές μονάδες εντατικής θεραπείας και ακούν καθημερινά χαλαρωτική μουσική για 45-60΄ με ακουστικά, παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και συχνότητα καρδιακών παλμών.

Στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποιείται κεντρικό σύστημα μετάδοσης μουσικής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με πολύ καλά αποτελέσματα. 

3.Δυναμώνει τους πνεύμονες 

Εκτός από τον καρδιακό ρυθμό, η απαλή μουσική μειώνει και τον αναπνευστικό. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη θεραπευτική της επίδραση σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ακολουθούν ειδικά προγράμματα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Κινησιολογίας και Φυσιολογίας του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η ακρόαση μουσικής στο πλαίσιο θεραπευτικών προγραμμάτων μειώνει τη δύσπνοια και αυξάνει την αντοχή των ασθενών στην άσκηση.

Στη χώρα μας, αντίστοιχη μελέτη πραγματοποίησε το 2005 το Κέντρο Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνια Αναπνευστικά Προβλήματα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καταλήγοντας σε παρόμοια συμπεράσματα.

Επίσης, η Τηλεϊατρική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έχει δημιουργήσει ειδικό μουσικό CD για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, το οποίο μπορούν να ακούν στο χώρο τους. 

H όπερα κάνει καλό! 
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», επιβεβαιώνει τη θεραπευτική δράση της μουσικής στην καρδιά και ειδικά της όπερας. Ο Βέρντι έχει, μάλιστα, την τιμητική του. Το περίφημο χορωδιακό «Va’ Pensiero» από το «Ναμπούκο» και το επίσης πασίγνωστο ντουέτο «Libiamo ne’ lieti calici» από την «Τραβιάτα» ασκούν την πιο θετική επίδραση στην καρδιά. 

Μισή ώρα μουσικής την ημέρα «ρίχνει» την υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας 

Προτεινόμενη μουσική

Charlie Haden & Pat Metheny ➔ «Βeyond the Missouri Sky» (Verve). 
Keith Jarrett ➔ «The melody at night, with you» (ECM). 
O.S.T. ➔ «Il Postino». ➔ «Cinema Paradiso». 
Piazzola-«Tangazo» ➔ O Charles Dutoit διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, σε κομμάτια του Astor Piazzola (Decca). 
Vangelis «La Petite Fille De La Mer». 
Βιβάλντι «Οι Τέσσερις Εποχές». 
Θανάσης Δρίτσας ➔ «Υδατογραφίες» για βιολί και πιάνο (Protasis Music). 
Μάνος Χατζιδάκις ➔ «Δεκαπέντε Εσπερινοί» ➔ «Χαμόγελο της Τζοκόντα» 
Μέντελσον ➔ «Βενετσιάνικες Γόνδολες», αρ. 1-2, για σόλο πιάνο, από τα «Τραγούδια δίχως λόγια». 

Μότσαρτ «Andante» από το κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 21 (K467). 
Μότσαρτ «Ροντό αλά Τούρκα» (από τη σονάτα για πιάνο, αρ. 11). 
Μότσαρτ ➔ «Andante» από τα κουαρτέτα για φλάουτο (KV 285a και KV 298). 
Μπαχ «Άρια» από την ορχηστρική σουίτα, αρ. 3 (BMW1068). 
Μπαχ ➔ «Adagio» από το κοντσέρτο για βιολί (BWV 1042). ➔ «Largo» από το κοντσέρτο για 2 βιολιά (BWV 1043). 

Ντεμπισί «Υπό το Σεληνόφως» από τη σουίτα Bergamasque. 
Σαββόπουλος «Μια Θάλασσα Μικρή». 
Σατί «Γυμνοπαιδιά», αρ. 3. 
Σπανουδάκης «Sudden Love». 
Χέντελ «Larghetto» από το κοντσέρτο για άρπα (Οp. 4, αρ. 6). 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s