ΤΑ 10 ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ…

1. Μας κάνει πνευματικά δραστήριους
2. Βοηθάει στη συγκέντρωση
3. Ενισχύει τη δημιουργικότητά
4. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος
5. Συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου
6. Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης
7. Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως
ταχυκαρδίες, αρρυθμίες
8. Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας
9. Βελτιώνει τη μνήμη
10. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

Η Alice Herz-Sommer, μια πιανίστρια που κατάφερε να γλιτώσει από στρατόπεδο συγκέντρωσης και πέθανε σε ηλικία 110 ετών, υποστήριζε στις συνεντεύξεις που είχε δώσει ότι κατάφερε να επιζήσει του ολοκαυτώματος χάρη στη μουσική. Ήταν η αγάπη της για τη μουσική που τη βοήθησε να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής της, αφού μπορούσε σε κάθε δυσκολία να ανακαλεί στη μνήμη της τα αγαπημένα της μουσικά κομμάτια και να παίρνει δύναμη. Οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν μαζί της και υποστηρίζουν ότι πράγματι η μουσική μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική και πνευματική και σωματική μας υγεία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα παιδιά που μαθαίνουν έναν νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος: να μάθουν ευκολότερα μια ξένη γλώσσα. Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Στο πλαίσιο της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί μουσική, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Nina Kraus από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, προτού καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα, παρακολούθησε τις επιδόσεις παιδιών σε φτωχικές γειτονιές στο Σικάγο και στο Λος Άντζελες. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, όσα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής για πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία μείωση, όσον αφορά στις επιδόσεις τους στο διάβασμα, μια αναμενόμενη εξέλιξη για τα περισσότερα παιδιά που προέρχονται από φτωχές γειτονιές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης τους εγκεφάλους των παιδιών μέσω τομογραφίας και διαπίστωσαν ότι μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης στη μουσική, τα παιδιά μπορούσαν να ξεχωρίζουν καλύτερα τον έναν ήχο από τον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε χώρο με πολύ φασαρία.

“Παρόλο που οι μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο σε σχέση με τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, διαπιστώνουμε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει το νευρικό σύστημα των παιδιών και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μαθητή βοηθώντας τον να αντισταθμίσει αυτό το μαθησιακό κενό”, δήλωσε η Kraus.

Η «ανεβαστική» μουσική μπορεί να ενισχύσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση των τεσσάρων εποχών του Βιβάλντι στον εγκέφαλο. Στη μελέτη συμμετείχαν 14 νέοι εθελοντές που άκουσαν τα κοντσέρτα, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια δύσκολη πνευματικά εργασία. Παράλληλα, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας Βιβάλντι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να υπάρξουν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις του συγκεκριμένου κλασικού κομματιού πρέπει να προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση.

Σύμφωνα με άλλη, παλιότερη έρευνα, η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι. Οι άνθρωποι με προβλήματα μνήμης από τραυματισμό στο κεφάλι που άκουγαν δημοφιλή τραγούδια πέτυχαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μνήμη τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Lille, στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με έρευνες η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν έντονο άγχος, ενώ παράλληλα συμβάλει στην ανακούφιση του σωματικού πόνου. Ακόμη θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων τα οποία αποδίδονται στο άγχος (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ). Ακόμη η μουσική μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και στη θεραπεία της δυσλεξίας.

Advertisements

One thought on “ΤΑ 10 ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s