ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Βελτιώνεται ακαδημαϊκά:
κατανοώντας τον παλμό, το ρυθμό και τις κλίμακες το παιδί μαθαίνει πώς να διαιρεί, να δημιουργεί κλάσματα και να αναγνωρίζει μοτίβα.

Αναπτύσσει τις φυσικές του ικανότητες:
ορισμένα όργανα βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το συντονισμό του και τις κινητικές του δεξιότητες. Απαιτούν κίνηση στα χέρια, στους βραχίονες και στα πόδια. Όργανα με χορδές και πλήκτρα, όπως το πιάνο απαιτούν διαφορετικές αλλά ταυτόχρονες κινήσεις των χεριών από δεξιά και αριστερά. Τα όργανα όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αμφιδεξιότητας αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το παιδί να νιώθει άνετα σε μια άβολη στάση.

Καλλιεργεί κοινωνικές δεξιότητες:
οι ομαδικές τάξεις απαιτούν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, οι οποίες ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά καθώς τα παιδιά θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα crescendo ή ένα accelerando. Αν ένα παιδί παίζει ένα όργανο πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα, θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Μαθαίνει πειθαρχία και υπομονή:
η μάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει την υπομονή σε ένα παιδί καθώς θα πρέπει να εξασκείται ώρες, μήνες, ακόμη και χρόνια πριν φτάσει στο στόχο του (π.χ: να παίξει στο σχολικό μουσικό συγκρότημα ή να γράψει μια μουσική). Τα ομαδικά μαθήματα, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να παίζουν τα ίδια όργανα μέσα σε σύνολο, βελτιώνουν επίσης την υπομονή καθώς τα παιδιά πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν ατομικά. Και καθώς περιμένουν τη σειρά τους και ακούνε τους συμμαθητές τους που παίζουν, τα παιδιά μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό τους συνομηλίκους τους, μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και να είναι καλοί ακροατές.

Αυξάνει την αυτοεκτίμηση του:
τα μαθήματα προσφέρουν ένα «φόρουμ» όπου το παιδί μπορεί να μάθει να δέχεται και να δίνει μια εποικοδομητική κριτική. Τα ομαδικά μαθήματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι κανείς (ούτε εκείνο αλλά ούτε και συμμαθητές του) δεν είναι τέλειος και ότι ο καθένας έχει περιθώρια βελτίωσης. Όταν λοιπόν ένα παιδί προχωρήσει αρκετά, θα διαθέτει μουσικές ικανότητες που θα το βοηθήσουν να ξεχωρίζει.

Είναι διασκέδαση:
Μπορεί φυσικά να απαιτεί αρκετή σκληρή δουλειά, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να διαφωνεί ότι το να παίζεις μουσική είναι σπουδαία διασκέδαση. Καθώς γίνεστε όλο και καλύτεροι, οι ευκαιρίες θα είναι όλο και περισσότερες για να μοιραστείτε τη νεοαποκτηθείσα ικανότητά σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να αντιμετωπίσετε και το ενδεχόμενο επαγγελματικής ενασχόλησης. Το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο, του ανοίγει μπροστά του πλήθος δρόμων και δυνατοτήτων, που κάνουν αναμφισβήτητα τη ζωή του πιο όμορφη κι ενδιαφέρουσα.

Advertisements

One thought on “ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s