ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΙΑΝΟ?

Έρευνες έδειξαν ότι οι σπουδαστές πιάνου μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα μαθηματικές κι επιστημονικές έννοιες. Στις ίδιες έρευνες μία ομάδα παιδιών προσχολικής ηλικίας παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και τραγουδιού.

Μια δεύτερη ομάδα παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ομάδα που παρακολούθησε μαθήματα πιάνου είχε κατά 34% καλύτερη επίδοση σε δοκιμασίες μέτρησης της χωρο-χρονικής δυνατότητας από άλλους, ακόμη κι από εκείνους που παρακολούθησαν μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μικρά παιδιά με ανεπτυγμένες δεξιότητες ρυθμού αποδίδουν καλύτερα στα πρώτα σχολικά χρόνια.

Τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι υπήρξε μια σημαντική διαφορά στα επίπεδα ακαδημαϊκής επίδοσης σπουδαστών που ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τη ρυθμική ικανότητα.

Σπουδαστές με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες σε όλες τις ρυθμικές δοκιμασίες, ενώ πολλοί από εκείνους που σημείωσαν χαμηλή βαθμολογία στις ρυθμικές δοκιμασίες είχαν και χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση.

Μια δεκαετής έρευνα, σε περισσότερους από 25.000 σπουδαστές, έδειξε πως η παραγωγή μουσικής βελτιώνει τα αποτελέσματα εξετάσεων.

Ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, οι σπουδαστές μουσικής παίρνουν υψηλότερους βαθμούς στις τυποποιημένες εξετάσεις από εκείνους που δεν έχουν καμιά σχέση με τη μουσική.

Οι μαθητές γυμνασίου που παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες στις γενικές εξετάσεις στα προφορικά και τα μαθηματικά από τους συνομήλικούς τους.

Το 2001, υποψήφιοι των γενικών εξετάσεων που διέθεταν μουσική εμπειρία πήραν 57 βαθμούς περισσότερους σε προφορικές εξετάσεις και 41 βαθμούς περισσότερους στο μαθηματικό μέρος από τους μαθητές χωρίς μουσική εμπειρία.

Οι φοιτητές μουσικής είναι συναισθηματικά υγιέστεροι από τους αντίστοιχους μη μουσικούς.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασε 362 φοιτητές που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του κολλεγίου τους. Τους δόθηκαν τρεις δοκιμασίες που μετρούσαν το άγχος απόδοσης, τις συναισθηματικές ανησυχίες και τα σχετικά με το αλκοόλ προβλήματα. Εκτός του ότι είχαν λιγότερα προβλήματα με το αλκοόλ, οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν πως οι φοιτητές μουσικής έδειχναν να έχουν πιο σίγουρες βάσεις στην αντιμετώπιση δοκιμασιών.

Advertisements

One thought on “ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΙΑΝΟ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s