ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Για αιώνες, η κλασσική μουσική ήταν τριών ειδών: ΄΄λαϊκή΄΄, ΄΄αυλική΄΄ και ΄΄εκκλησιαστική΄΄. Η κλασσική μουσική ξεκινάει επίσημα το 500μχ περίπου. Γνωρίζετε κάποιο είδος μουσικής που να έχει διαρκέσει τόσο?

 

Κάποιοι φοβούνται ότι η κλασσική μουσική θα εξασθενίσει αργά αργά και θα μείνει ξεχασμένη μπροστά στην πρόσκαιρη ”γοητεία” τη μοντέρνας μουσικής. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.

 

Πού βρίσκεται το μέλλον της κλασσικής μουσικής τότε? Μα φυσικά στη μουσική εκπαίδευση. Σαν μουσικοπαιδαγωγός από το 1995, νιώθω υπεύθυνος για τη μετάδοση της μουσικής γνώσης και εμπειρίας μου στους μαθητές μου και στη νέα γενιά γενικότερα.

 

Υπάρχει ένα μαγικός συνδετικός κρίκος μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Μαθητής και δάσκαλος μοιράζονται νότες, συναισθήματα, ιδέες, πνεύμα, μυαλό, ψυχή. Γίνονται ένα. Γίνονται οικογένεια.

 

Υπάρχει μια μαγική, σχεδόν θρησκευτική κατάνυξη σε αυτή τη σχέση που δύσκολα περιγράφεται με λόγια, παρά μόνο βιώνεται.

 

Όταν μαθητής και δάσκαλος αφιερώνουν τη ζωή τους για 10, 12, 16 χρόνια, μεγαλώνουν μαζί, ωριμάζουν μαζί, δίνουν και παίρνουν μαζί. Είναι μια μακρά και διαρκή διαδικασία εμπιστοσύνης, αγάπης και εμπειριών.

 

Το αν οι μαθητές μου επιλέξουν να μετατρέψουν την τέχνη τους σε επάγγελμα ή όχι, δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι τους διδάσκω να ενσωματώσουν μέσα τους όλες τις διαχρονικές αξίες τής κλασσικής μουσική και να τις μετατρέπουν σε τρόπο ζωής. Το ίδιο θα διδάξουν αργότερα και στα παιδία τους και ούτω καθεξής.

 

Όσο λοιπόν η νέα γενιά συμβαδίζει με αυτή τη φιλοσοφία, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το μέλλον της κλασσικής μουσικής. Ή της ανθρωπότητας.

Advertisements

One thought on “ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s