ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η μουσικοθεραπεία είναι μία δημιουργική θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάειστην επεξεργασία και επίλυση ψυχολογικών, κοινωνικών ή σωματικών προβλημάτων μεκύριο εργαλείο τη μουσική. Ως σύγχρονη επιστήμη κερδίζει ολοένα και περισσότεροτο ενδιαφέρον του κόσμου, ενώ στις περισσότερες προηγμένες χώρες είναιοργανωμένο επάγγελμα για το οποίο απαιτούνται πανεπιστημιακές σπουδές,εδραιωμένο άρτια μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των επαγγελμάτων υγείας.

ΓΙΝΕΤΑΙ

Με δύο τρόπους: είτε παίζοντας μουσική την οποία αυτοσχεδιάζουμε(διαδραστική), είτε ακούγοντας (δεκτική). Στη διαδραστική μουσικοθεραπείαχρησιμοποιούνται μουσικά όργανα χωρίς απαραίτητη τεχνική γνώση, όπου ομουσικοθεραπευτής δημιουργεί μαζί με τον συμμετέχοντα ένα αυτοσχεδιαστικόδρώμενο, δημιουργώντας έτσι χώρο -μέσω της μουσικής ή και της κίνησης- ώστε ναεκφραστούν συναισθήματα, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις, με ένα μη-λεκτικό,ασφαλή τρόπο. Πολλές φορές αυτό γίνεται με τεχνικές μουσικής ακρόασης, όπου μετη βοήθεια των μουσικών ακουσμάτων επεξεργαζόμαστε οτιδήποτε”διεγείρει” η μουσική μέσω της φαντασίας μας. Η πιο γνωστή μέθοδοςδεκτικής ακρόασης ονομάζεται Guided Imagery and Music (GIM). Η μουσικοθεραπεία γίνεται συνήθως μια φορά τηνεβδομάδα και η χρονική διάρκεια ορίζεται ανάλογα με τους συγκεκριμένουςατομικούς στόχους.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Σε όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως υπερήλικες και μπορεί να εφαρμοστεί μεδιαφορετικούς τρόπους και τεχνικές ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας. Ημουσικοθεραπεία με μουσικά όργανα συνδυάζει την προσωπική δημιουργία και τοσυμβολικό παιχνίδι, ενώ η δεκτική μουσικοθεραπεία (GIM) προσφέρει τρόπους βαθύτερης προσωπικήςδιερεύνησης και αυτογνωσίας. Η μουσικοθεραπεία έχει καλή αποτελεσματικότητα σεόλους τους τομείς της ψυχικής υγείας και της ψυχιατρικής, της ειδικής αγωγής,της νευρολογίας, της ογκολογίας, της παιδιατρικής, της περιγεννητικήςψυχολογίας, αλλά και της προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας.

ΤΟΜΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η αναλυτική σκέψη, η εμπειρική προσέγγιση και η συστηματική, ποσοτική καιποιοτική έρευνα κρίνονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τηςεπιστήμης της μουσικοθεραπείας, και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ουσιαστικήσυνεισφορά της στο χώρο της ψυχικής και σωματικής υγείας. Σήμερα, ημουσικοθεραπεία παγκόσμια συμβάλλει σε κλινικό, ερευνητικό και θεωρητικόεπίπεδο με καταγεγραμμένα, εμπειρικώς τεκμηριωμένα αποτελέσματα από τη διεθνήεπιστημονική κοινότητα.

ΕΛΛΑΔΑ

Ως επιστήμη, η μουσικοθεραπεία αντιπροσωπεύεται από τη ΔιεπιστημονικήΕταιρεία Μουσικοθεραπείας και Ερευνας (ΔιΕΜΕ), η οποία ξεκινάει τη δράση της το2014 και αποτελεί ένα δίκτυο μουσικοθεραπευτών, γιατρών, μουσικολόγων,παιδαγωγών και άλλων επαγγελματιών των κοινωνικών επιστημών που έχουν συμβάλειστη μουσικοθεραπεία μέσω του έργου τους και του ενδιαφέροντός τους. Η ΔιΕΜΕστοχεύει στην ορθή ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία και προώθηση κλινικώνκαι ερευνητικών προγραμμάτων μουσικοθεραπείας σε διάφορους τομείς της υγείας.

 

Advertisements

One thought on “ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s