ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μουσικοθεραπεία είναι η συστηματική χρήση της μουσικής στα πλαίσια μιας θεραπευτικής σχέσης που αποσκοπεί στην πρόληψη, αποκατάσταση, βελτίωση ή διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδικευμένη τεχνογνωσία του ειδικευμένου μουσικοθεραπευτή, ο οποίος θα δουλέψει με συγκεκριμένους εξατομικευμένους στόχους και σχεδιασμό.

Η μουσικοθεραπεία συντελείται είτε παίζοντας (ενεργητική) είτε ακούγοντας μουσική(δεκτική) και σε κανέναν από τους παραπάνω τρόπους δεν απαιτείται από τον συμμετέχοντα να έχει γνώσεις μουσικής.

Η «μουσικοθεραπεία» είναι ένας πρωταρχικός όρος ο οποίος περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά θεραπευτικά μοντέλα, ψυχοθεραπευτικά ή συμπεριφοριστικά, ενώ το κάθε μοντέλο στηρίζεται σε μια ανάλογη φιλοσοφική, ή θεραπευτική προσέγγιση: ψυχοδυναμική, μουσικο-κεντρική, ανθρωπιστική, συμπεριφοριστική, νευρολογική, μουσική ως φάρμακο (music medicine), και άλλα. Είναι μια επιστημονική ειδικότητα με πρακτική εφαρμογή, στενά συνδεόμενη με άλλες επιστημονικές ειδικότητες, ειδικά της ιατρικής, των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, της μουσικολογίας και των παιδαγωγικών.

Η μουσικοθεραπεία είναι προσβάσιμη σε όλες τις ηλικίες και έχει πολύπλευρες εφαρμογές σε διαφορετικά πλαίσια, ως συμπληρωματική ή πρωταρχική θεραπευτική παρέμβαση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ψυχικής και σωματικής υγείας (ψυχιατρική και ψυχολογία, αναπτυξιακή παιδιατρική, ψυχο-ογκολογία, νευρολογία, γυναικολογία και περιγεννετική ψυχολογία, κλπ). Χρησιμοποιείται επίσης ως ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στη διαχείριση προβλημάτων (διαπροσωπικές σχέσεις, απώλεια, θεραπεία οικογένειας, κλπ), αλλά και χωρίς θεραπευτικό αίτημα, προσφέροντας μια δημιουργική προσωπική εξερεύνηση μέσω της μουσικής για ανάπτυξη δημιουργικότητας σε παιδιά και ενήλικες, για γυναίκες σε εγκυμοσύνη, για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν προγράμματα οργάνωσης ομάδων και διαχείρισης του stress και καλλιτέχνες.

Η σύγχρονη μουσικοθεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει πλέον στις εμπειρικά-τεκμηριωμένες επιστήμες (evidence-based) και στηρίζεται πρωτίστως στη συστηματική ποσοτική και ποιοτική έρευνα η οποία συντελείται μέσω πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, οργανισμών και μεγάλων παιδαγωγικών και νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Παρακάτω θα βρείτε επιλεκτικές βάσεις δεδομένων και πηγές που αποδεικνύουν την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική φροντίδα.

 

 

Advertisements

One thought on “ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s