ΤΑ 7 ΕΙΔΗ ΕΥΦΥΙΑΣ

Υπάρχει μια και μόνο ευφυϊα με την οποία γεννιόμαστε,  η οποία δεν μπορεί να αλλάξει και την οποία οι ψυχολόγοι μπορούν και μετρούν. Δεν υπάρχουν δυο ανθρώπινα πλάσματα τα οποία να έχουν την ίδια ευφυϊα. Κάθε μεμονωμένο ανθρώπινο πλάσμα διαθέτει  και τις επτά μορφές ευφυϊας (Γλωσσική, Λογικομαθηματική, Χωρική, Αισθησιοκινητική, Μουσική, Διαπροσωπική, Ενδοπροσωπική). (Gardner, 1985)

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται ως δεξιότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν με άνεση τη μητρική τους γλώσσα ίσως και μια ξένη γλώσσα, να μπορούν να διατυπώνουν με σαφήνεια  αυτό που έχουν στο μυαλό τους και να καταλαβαίνουν αυτό που λένε οι άλλοι. Οι ποιητές κυριολεκτικά ασκούν τη γλωσσική ευφυΐα τους. Αλλά και κάθε συγγραφέα, σεναριογράφο, ρήτορα, δικηγόρο, δάσκαλο η γλωσσική  ευφυΐα συνιστά  ένα σημαντικό εφόδιο για την καριέρα του.

Η ΛΟΓΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ευφυΐα. Οι άνθρωποι που διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυΐα αυτού του είδους, διακρίνουν και κατανοούν τις υποκρυπτόμενες ιδιότητες ενός αιτιοκρατικού λογικού συστήματος, διαθέτουν τις δεξιότητες ενός επιστήμονα. Μπορούν επίσης να χειριστούν αριθμούς και ποσότητες με τον τρόπο που τις χειρίζονται ο μαθηματικοί.

Η ΧΩΡΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται ως  ικανότητα των ανθρώπων να αναπαριστούν εσωτερικά –στη σκέψη τους- το «χωρικό» Σύμπαν αλλά  και να προσανατολίζονται. Την διαθέτει ο κυβερνήτης του πλοίου ο οποίος βρίσκει τον δρόμο στον δισδιάστατο ωκεανό  ή ο πιλότος του αεροπλάνου ο οποίος   κατευθύνει το σκάφος  στον τρισδιάστατο χώρο της ατμόσφαιρας. Την διαθέτει ο σκακιστής αλλά και ο γλύπτης που αναπαριστάνει στη σκέψη του ένα κλειστό χωρικό Σύμπαν. Η χωρική ευφυΐα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στην Τέχνη όσο και στην Επιστήμη. Εάν κάποιος διαθέτει χωρική ευφυΐα  και θέλει να ασχοληθεί με την Τέχνη είναι βέβαια προτιμότερο να γίνει ζωγράφος, γλύπτης ή αρχιτέκτονας. Αντίστοιχα για ορισμένες επιστήμες όπως η ανατομία ή η τοπολογία η χωρική ευφυΐα είναι απαιτούμενο.
 
Η ΑΙΣΘΗΣΙΟΚΙΝΗΤΙΚΗ-ΣΩΜΑΤΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται με την ικανότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν το σώμα τους ή κάποια μέρη του σώματος- το χέρι, τα δάκτυλα, τον ώμο- για να λύσουν ένα πρόβλημα ή να δημιουργήσουν κάτι. Τη διαθέτουν ιδιαίτερα οι αθλητές, οι χορευτές, οι ηθοποιοί.
 
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται με την ικανότητα των ανθρώπων να «σκέφτονται» μέσα από τη μουσική να αναγνωρίζουν ήχους, να τους θυμούνται και να τους χειρίζονται. Οι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλή μουσική ευφυΐα «δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ικανότητα να αποθηκεύουν ήχους στη μνήμη τους» μπορούν όμως να γεννούν ήχους με τη σκέψη τους και να τους εκφράζουν.

Η ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται με την ικανότητα να κατανοείς τους άλλους. Είναι μια ικανότητα την οποία έχουμε όλοι ανάγκη αλλά περισσότερο οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι πωλητές και οι πολιτικοί. Κάθε άνθρωπος που έχει δοσοληψίες με ανθρώπους πρέπει να διαθέτει κάποια ευφυΐα διαπροσωπική.

Η ΕΝΔΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ευφυΐα εκδηλώνεται με την ικανότητα να κατανοείς τον εαυτό σου, να ξέρεις ποιος είσαι, τι μπορείς να κάνεις, πώς θα αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις και ποια πράγματα πρέπει να αποφεύγεις. Αναφερόμαστε στους ανθρώπους με αυτογνωσία.  Είναι εκείνοι που έχουν επίγνωση των ορίων τους, ξέρουν καλά τι δεν μπορούν να κάνουν, ξέρουν καλά που πρέπει να ζητήσουν βοήθεια όποτε τη χρειαστούν

Advertisements

One thought on “ΤΑ 7 ΕΙΔΗ ΕΥΦΥΙΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s