ΟΙ 5 ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΙ 5 ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μουσική και εκπαίδευση συνυπάρχουν για χιλιάδες χρόνια. Η μουσική σχολή είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη μελέτη, κατάρτιση και έρευνα της μουσικής. Ένας τέτοιος φορέας μπορεί επίσης να λέγεται μουσικό σχολείο, μουσική ακαδημία, μουσικό κολλέγιο, μουσικό τμήμα, ωδείο. Η διδασκαλία περιλαμβάνει την κατάρτιση σε μουσικά όργανα, το τραγούδι, τη σύνθεση, τα ανώτερα θεωρητικά,  καθώς και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς τομείς, όπως  μουσικολογία, ιστορία της μουσικής και θεωρία της μουσικής.

Η Schola Cantorum στη Ρώμη (590) ήταν η πρώτη μουσική σχολή στην ιστορία, όταν ο Γρηγόριος ο Μέγας έκανε μόνιμη μια υπάρχουσα συντεχνία που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Το σχολείο αποτελείτο από μοναχούς, κληρικούς, και αγόρια.

Η Wells Cathedral στην Αγγλία (909) ιδρύθηκε ως ένα σχολείο καθεδρικών ναών για να εκπαιδεύσει τους χορωδούς. Συνεχίζει και σήμερα να εκπαιδεύει χορωδούς και να διδάσκει οργανοπαίκτες.
 
Η Saint Martial (10ο με 12ο αι.) ήταν μια σημαντική σχολή σύνθεσης στο αβαείο του Saint Martial, στη Λιμόζ.
 
Η Notre Dame (12ο με 13ο αι.) ήταν η πρώτη σχολή πολυφωνικής μουσικής με διεθνές κύρος. Το σχολείο ήταν μια ομάδα από συνθέτες και τραγουδιστές που εργάζονται υπό την αιγίδα του μεγάλου καθεδρικού ναόυ της Notre-Dame στο Παρίσι, όπου και συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη μουσική εκπαίδευση.

Η Accademia Nazionale di Santa Cecilia στη Ρώμη (1585) ιδρύθηκε από την τον Sixtus V και είναι ένα από τα παλαιότερα μουσικά σχολεία στον κόσμο. Ιδρύθηκε ως ένα θρησκευτικό τάγμα και στο πέρασμα των αιώνων έγινε μια διεθνώς αναγνωρισμένη σχολή με ωδείο, ορχήστρα και ακαδημία.

Advertisements

One thought on “ΟΙ 5 ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s