ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Πρόσφατη μελέτη διαπιστώνει πως όσοι ακολούθησαν αντικαταθλιπτική αγωγή και χρησιμοποιούσαν μουσική για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης σε σχέση με όσους δέχονταν μόνο την κλασική αγωγή.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής», όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε ψυχολογική θεραπεία και έπαιρναν τα κατάλληλα φάρμακα.

Σε 33 από αυτούς προσφέρθηκαν και 20 συνεδρίες με έναν εκπαιδευμένο μουσικοθεραπευτή, στη διάρκεια της οποίας έπαιζαν μουσικά όργανα όπως ντραμς.

Έπειτα από τρεις μήνες, οι ασθενείς αυτοί έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση σε τεστ αξιολόγησης του άγχους και της κατάθλιψης από ότι οι υπόλοιποι.

«Η μελέτη μας έδειξε πως η μουσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με την κλασική αγωγή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς κατά τα πρώτα στάδια της νόσου τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρίστιαν Γκολντ, από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä.

«Η μουσική έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζονται και να επικοινωνούν με μη λεκτικό τρόπο – ακόμα και όταν βρίσκονται σε ένα σημείο όπου αδυνατούν να εκφράσουν με λόγια όσα νιώθουν».

Στο παρελθόν, η μουσικοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία για την επούλωση ψυχικών τραυμάτων στρατιωτών που γύρισαν από τον Πόλεμο του Κόλπου ή τα πεδία μαχών του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση, ατομική ή ομαδική, η μουσικοθεραπεία έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των επιστημών της υγείας και στο μέλλον έχει πολλά ακόμη να προσφέρει…

Advertisements

One thought on “ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s