ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Η μουσική δωματίου είναι μια μορφή μουσικής που αποτελείται από μια μικρή ομάδα οργάνων που θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα δωμάτιο, ένα σαλόνι, ένα παλάτι, μια εκκλησία, ένα χώρο συναυλιών ή μια οικεία ατμόσφαιρα.

Περιλαμβάνει οποιαδήποτε μουσική τέχνης που εκτελείται από ένα μικρό αριθμό εκτελεστών, με ένα ερμηνευτή σε ένα τμήμα. Λόγω της οικείας φύσης της, η μουσική δωματίου έχει περιγραφεί ως «η μουσική των φίλων».

Η μουσική δωματίου παιζόταν κυρίως από ερασιτέχνες μουσικούς στα σπίτια τους, αρχικά , και αργότερα στην αίθουσα συναυλιών. Η μουσική δωματίου απαιτεί ειδικές δεξιότητες, τόσο μουσικές όσο και επικοινωνιακές.

Πρόωρη ξεκίνημα

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης, υπήρχαν λίγα όργανα που συνόδευαν τραγουδιστές.

Υπήρχαν, επίσης και καθαρά οργανικά σύνολα, πρόδρομοι της οικογένειας της βιέλλας. Μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική προέλευση της μουσικής δωματίου είναι η σονάτα da κάμερα και η σονάτα da Chiesa .

Κατά τη διάρκεια του μπαρόκ, η μουσική δωματίου ως ένα είδος δεν ήταν σαφώς καθορισμένο. Συχνά, τα έργα παίζονταν σε ορχηστρικά σύνολα στο παλάτι.

Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, τα γούστα άρχισαν να αλλάζουν:. Πολλοί συνθέτες προτίμησαν ένα νέο στυλ Galant, με “λεπτότερη υφή, … και σαφώς καθορισμένες μελωδία και μπάσο” με την πολυπλοκότητα της αντίστιξης.

Τώρα, μια νέα συνήθεια προέκυψε και γέννησε μια νέα μορφή μουσικής δωματίου: την καντάτα. Αρωγοί καλούν τους μουσικούς του δρόμου για να παίξουν βραδινές συναυλίες κάτω από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, τους φίλους τους και τους εραστές τους. Οι συνθέτες εγράφαν σουίτες με χορούς και μουσική, τα ‘’νυχτερινά’’.

Κατάρρευση του συστήματος αριστοκρατικής

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, ο συνθέτης ήταν συνήθως ένας υπάλληλος ενός αριστοκράτη, και η μουσική δωματίου ήταν για την ευχαρίστηση και την εκτέλεση από αριστοκράτες ερασιτέχνες.

Με την πτώχευση της αριστοκρατίας και τις νέες κοινωνικές τάξεις σε όλη την Ευρώπη, οι συνθέτες έπρεπε να βρουν τους δικούς τους τρόπους για την πώληση και εκτέλεση των έργων τους. Έδιναν συχνά συναυλίες με συνδρομή, ενοικίαζαν αίθουσες και κανόνιζαν την είσπραξη των εσόδων και την πληρωμή των μουσικών.

μουσική παράσταση

Η μουσική δωματίου είναι ένα εξειδικευμένο τομέα, και απαιτεί μια σειρά από δεξιότητες που κανονικά δεν απαιτούνται για την εκτέλεση της συμφωνικής μουσικής ή σόλο.

Πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς έχουν γράψει για τις εξειδικευμένες τεχνικές που απαιτούνται για μια επιτυχημένη μουσικός δωματίου.

“Η μουσική των φίλων”

Πολλοί ερμηνευτές υποστηρίζουν ότι η οικεία φύση της μουσικής δωματίου απαιτεί ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας οπου πρέπει να εξισορροπήσει ο δυναμισμός και η ευελιξία».

«Η καλλιτεχνική συμβολή του κάθε μέλους θα πρέπει να μετράται με την ικανότητά του στον ισχυρισμό ότι η κατάκτηση ή ατομικότητα που θα πρέπει να διαθέτει για να είναι καθόλου ενδιαφέρον». [7

Advertisements

One thought on “ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s