Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

“Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο” έλεγαν οι σοφοί μας πρόγονοι και είχαν απόλυτο δίκιο, γιατί το μόνο που μπορεί να μαλακώσει τη σκληρότητα του εκ γενετής βίαιου και άπληστου όντος, που ονομάζεται άνθρωπος, είναι η παιδεία.

Η Παιδεία των προγόνων μας όμως, βασιζόταν στην ανάπτυξη της εσωτερικής καλλιέργειας του ανθρώπου, με πρώτο και καλύτερο εργαλείο τη Μουσική. Η Μουσική, η μητέρα των Τεχνών, ήταν αυτή που βοηθούσε στην ανάπτυξη της αντίληψης, στην ευστροφία του πνεύματος και στην κατανόηση μαθηματικών γεωμετρικών και φιλοσοφικών εννοιών, που ήταν τα βασικά αντικείμενα σπουδής και γνώσης των προγόνων μας.  

Η σημερινή μορφή της παιδείας είναι απλώς μια τεράστια συσσώρευση πληροφοριών, εξουθενωτική, χωρίς ίχνος εσωτερικότητας, χωρίς περιθώρια για διεύρυνση των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, χωρίς καμία ανάπτυξη αισθητικών κριτηρίων, τετράγωνη και τεχνοκρατική, που μόνο κακορυθμισμένα ρομποτάκια μπορεί να παράγει.

Μέσα στην τραγική σημερινή πραγματικότητα τα παιδιά καταδυναστεύονται και από δύο επιπλέον κιβώτια εγκλωβισμού 1. της τηλεόρασης και του κομπιούτερ, που τα πλημμυρίζουν με ωμή βία και παραπληροφόρηση, και 2. τα επικίνδυνα παιχνίδια νοητικής αποβλάκωσης.
Μάκης Μαύρος

Advertisements

One thought on “Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s