Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μουσική, είναι η τέχνη των ήχων, η τέχνη των τεχνών. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε στιγμή της ζωής μας, είτε αυτή είναι μικρή, καθημερινή, είτε είναι μία στιγμή ιδιαίτερη, μεγάλη, σπουδαία. Ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα, εξημερώνει τα ήθη, διαμορφώνει χαρακτήρες, γιατρεύει ψυχές. Η ενασχόληση μας με ένα μουσικό όργανο πολλαπλασιάζει τα οφέλη καθώς προσφέρει στον άνθρωπο τη χαρά της δημιουργίας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, της ομαδικότητας. Ένα μάθημα μουσικής αρκεί για να οξύνει την αντίληψη, να αυξήσει την αυτοπειθαρχία και να ανεβάσει την αυτοεκτίμηση μας. Όλοι έχουμε δικαίωμα στη μουσική.

Ο στόχος της μουσικής εκπαίδευσης δεν είναι η μελλοντική καριέρα ή η επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά η καλλιέργεια ενός καλύτερου ανθρώπου: Ενός ανθρώπου κοινωνικού, δημιουργικού, οξυδερκή, με αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές του, πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους που θέτει, με μία νοοτροπία διαφορετική από το μέσο όρο. Αυτά είναι τα “δώρα” που χαρίζει η μουσική σε ένα παιδί. Αυτά τα “δώρα” δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα.

Φαντάσου για λίγο ότι παίζεις ένα μουσικό κομμάτι στο αγαπημένο σου όργανο. Όλη σου η προσοχή είναι στραμμένη στις κινήσεις του σώματός σου, η αναπνοή σου είναι βαθιά και αργή, η ακοή σου δουλεύει στο 100% και συνεργάζεται τέλεια με τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών ώστε να παράγεις τον τέλειο ήχο. Ζεις για τη συγκεκριμένη στιγμή, εντελώς απορροφημένος από τη δραστηριότητα αυτή. Έχεις χάσει κάθε επαφή με τον χώρο και τον χρόνο και δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκείνη τη στιγμή που να σε απασχολεί. Μόλις σταματήσεις, συνειδητοποιείς ότι έχουν περάσει 5 ώρες χωρίς να το καταλάβεις, ενώ έχεις 5 αναπάντητες κλήσεις στο κινητό σου τις οποίες δεν έχεις καν ακούσει. Αυτή είναι η μαγεία της μουσικής. Χώρος, χρόνος και τόπος δεν υπάρχουν καν.

Δυστυχώς το σχολείο σπάνια προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να βιώσουν την ιδιαίτερα παραγωγική εμπειρία της μουσικής, επειδή συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες για τις οποίες δεν κατέχουν ακόμα ένα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και δεν υπάρχει αυτή η απαραίτητη εγκεφαλική “πρόκληση” που να τους κάνει να απορροφώνται απόλυτα από τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Advertisements

One thought on “Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s